Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Petra Örjegren

2020.04.21

Dags att ta vårt ansvar!

Hela världen skakas nu en av de största kriser som vi förmodligen kommer att uppleva under vår livstid. I coronans fotspår ser vi nu många företag som rasar och konkurserna ökar lavinartat. Bara inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 123 procent i mars.

De flesta som tvingas gå i konkurs är små företag med ett par anställda. Dessa företag har aldrig haft så stort behov av stöd som nu, de behöver hjälp att navigera bland de stödpaket som regeringen kommit med men även planer på hur en eventuell väg framåt kan se ut. De beslut dessa företagare tar nu kan få extrema konsekvenser och det är vi redovisningskonsulter som ska hjälpa dem att fatta de rätta besluten!

I många år har det talats om den förändring vår bransch behöver genomgå. I digitaliseringens frammarsch har det sagts oss att vi behöver ställa om från bokhållare till rådgivare för att ha ett fortsatt värde. Omställningen har dock inte gått så fort som många hade förväntat sig och många av oss har fortfarande inte riktigt anammat redovisningskonsultens nya roll. Här har den pågående pandemin något viktigt att lära oss.

Redovisningskonsulten är många gånger den som är mest insatt i de små företagarens ekonomi och likvida flöden och jag kan inte nog poängtera vårt ansvar i denna situation! Vi är den yrkesgrupp som har den största möjligheten att hjälpa dessa företag att komma tillbaka på rätt köl igen. Vi har kunskapen och erfarenheten som behövs och är dessutom någon som både företag och myndigheter har ett stort förtroende för. Om det är någon gång vi skall ta ett samhällsansvar så är det nu.

Även i Reko kan vi se uttryck för att detta faktiskt är vårt ansvar, vi ska vara proaktiva och det innebär konkret att vi måste ta initiativ till genomtänkta planer. Sköter vi vår rådgivning på rätt sätt kommer vi ha möjlighet att minska skadan för företagen och göra vägen tillbaka lättare. Det gör vi, men inte genom att sitta hemma på kammaren och leta kronor och ören som kanske hamnat på fel konto.

Vi bör våga släppa lite av noggrannhetskulturen utan att för den skull tumma på kvaliteten. Självklart måste de rapporter vi lämnar ifrån oss vara korrekta, men än viktigare just nu är våra analyser och goda råd. Vi redovisningskonsulter måste ta oss tiden, även om det nu är högsäsong, att stanna upp och göra dessa för kunden livsviktiga analyser. För om vi inte gör det nu kommer vi inte att ha någon högsäsong nästa år.

En annan aspekt av omställningen av vår bransch som denna kris visar oss är hur viktigt det är med det digitala arbetssättet. Det är inte bara för att vi ska hålla en social distans som det är bra att vi arbetar digitalt. I dessa tider är det så otroligt viktigt att de siffror som vi hjälper de små företagen att fatta beslut utifrån inte är historiska. När vi nu är en bit in i april, säger inte februaris siffror något alls om hur företagen mår. Vad företagen behöver är dagsfärska uppgifter om likvider och eget kapital. Ingen kan väl längre ifrågasätta det digitala arbetssättets stora fördelar och förhoppningsvis blir det ett av våra beteenden som tar ett gigantiskt kliv framåt under denna kris. Det digitala sättet har över en natt blivit det enda möjliga sättet att arbeta, som jag ser det.

Denna kris lär oss mycket och en annan sak jag hoppas vi tar med oss till livet efter krisen är mer hållbarhet i det strategiska arbetet, även i de mindre företagen. Vi har nu förstått hur viktigt det är att stötta den lokala entreprenören, vi delar med oss av kunskap och i det stora hela har coronakrisen gjort oss mer solidariska. Låt oss fortsätta med det även när pandemin klingar ut. Även när det gäller denna aspekt har vi som redovisningskonsulter ett stort ansvar att hjälpa företagen att tänka rätt!

Hur arbetar du som redovisningskonsult just nu? Har du ringt dina kunder och haft en dialog om hur de ska ta sig igenom detta på bästa sätt? Om inte så är det dags att lyfta luren nu! Det är för allas vår skull att vi redovisningskonsulter måste ta vårt ansvar och hjälpa våra jobbskapare att komma genom detta.

 

Tidigare branschkrönika av Petra Örjegren

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare