Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Sven Cristea

2019.12.20

Christmas is coming!

För alla er som sett Game of Thrones är frasen ”Winter is coming” välbekant. Jag önskar att man som göteborgare kunde säga just det, men istället hör jag regnet smattra ikapp till ljudet av ”Fairy tale of New York” i mitt nedsläckta sovrum, där jag ligger ordentligt febrig och förkyld och funderar på vad julen är för mig …

Min jul är uppenbarligen inte vit men den tycks ha någon form av briljant galghumor givet den välta granen (ja, tydligen var julgranen lite för stor för julgransfoten), den brända saffransjulgröten och en influensa från den djupa södern (för er som inte sett ”Little Nicky” betyder det alltså h-vetet). Det sistnämnda var särskilt tråkigt för att jag missade min första årsstämma som delägare på KPMG och flera spännande möten med entreprenörer.

Oh well. De senaste dagarna blev i stället en fantastisk möjlighet att få reflektera lite över tillvaron som #Tillväxtrevisorn, revisionsbranschen i stort, vår roll i samhället och vad julen faktiskt innebär.

Julen – alla missöden och upplevd stress till trots – är för mig en möjlighet och ett tillfälle att umgås med min familj och mina närmaste vänner, vilket inte alltid hinns med i vardagen. Utöver det så handlar julen för mig om vila, reflektion och att vara snäll. Man blir ju snäll av pepparkakor, eller nåt sånt.

Tankarna på jul och snällhet för mig in på revisionsbranschen – vi liksom alla andra branscher har insett att det inte längre bara är att välja och vraka bland topptalangerna på universiteten – allt fler vill jobba för bolag som skapar positiv förändring i världen. Do good helt enkelt!

Revisionsbranschen har historiskt varit ett bra val för ambitiösa och hårt arbetande talanger som är villiga att investera tio av sina bästa år för att bli delägare (min far hävdar att den bästa delen i livet börjar vid 30 men jag har personligen inte bestämt mig än vid 33), och tjäna bra. En drivkraft som kanske stämde bättre förr när ersättningsmodellerna och framförallt 3:12-reglerna såg annorlunda ut.

I dag, som förstaårsdelägare och småbarnsförälder kan jag säga att själet till att jag är kvar och vill fortsätta vara i revisionsbranschen snarare är vår möjlighet att påverka och skapa riktigt fina förutsättningar för samhället och alla dess intressenter, helt enkelt do good!

Apropå just själet så är min svenska inte sämre än någon annans men jag blev fascinerad av en föreläsning med Gitta Hertzman Perez på Wonderbrand häromveckan, om beteenden och vad kunderna är intresserade av – behöver de ett skäl eller en själ för att välja dig? Personligen tror jag alltid på själ framför skäl.

Om vi som bransch ska kunna fortsätta vara attraktiva för topptalangerna måste vi arbeta aktivt med själ, do good och framförallt lyfta den viktiga samhällsfunktion vi har, vilket jag tycker blir än mer uppenbart i ljuset av den senaste tidens skandaler kopplat till penningtvätt. Om vi är med och understödjer penningtvätt så är vi inte ett dugg bättre än penningtvättarna och då är vi illa ute.

Så vi måste förtydliga att det finns mening i vårt arbete att granska, upptäcka och åtgärda – arbete som är fundamentalt för samhället. Vi får dessutom vara med på många spännande tillväxtresor, där våra åsikter är centrala för många entreprenörer, för att de ska kunna fatta rätt beslut på resan mot hållbar tillväxt. Det är få andra yrkesroller som får ett sådant förtroende och det är upp till oss själva att ta möjligheten att göra skillnad – do good helt enkelt!

Och när vi nu pratar mening och revisionsbranschens snällhet så vill jag lyfta det initiativ som en kollega, Anna Maria Edenblad, startade med #RevisorerGiving kopplat till Musikhjälpen. Till årets upplaga dubblade jag mitt bidrag från ifjol för att utmana andra kollegor att göra mer, och årets insamlingsbössa kom till slut upp i en bra bit över 20 000 kronor. Det är inget annat än häftigt!

Nu märker jag att regnet börjar avta, det ljusnar där ute och teet och de där tabletterna börjar göra underverk. Granen står (om än lite snett) och den andra omgången saffransjulgröt blev nästintill perfekt.

Julen alltså … Min önskan i år är att vi alla tänker på själen i stället för skälen. Att vi blickar inåt för att rannsaka oss själva som bransch och att vi aktivt försöker hjälpa entreprenörer och samhället både i juletid och året om, men framförallt do good! Då kommer detta verkligen bli magiskt.

Christmas is coming! Embrace it.

#Tillväxtrevisorn

 

Läs fler krönikor av Sven Cristea

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare