Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
WeAudit - Årets framtidsbyrå 2021
Karriär

2021.11.22

WeAudit skapar ringar på vattnet

Hur mycket kan en medelstor revisions- eller redovisningsbyrå egentligen påverka klimatet? En hel del - menar WeAudit som är Årets framtidsbyrå 2021.

text:

Charlotta Marténg

foto:

Felicia Yllenius

Årets vinnare sticker ut med en inn­ovationskraft som genomsyrar by­råns arbete. Med ett inkluderande ledarskap driver byrån löpande för­ändringar som ligger helt rätt i tiden och kombinerar nytänkande med ambitionen att hela tiden underlätta för kunden. Affärsmodellen är tydlig, med hållbarhet i fokus. Samtidigt är både lönsamhet och tillväxt mycket god. Vinnaren är en framtidsbyrå.

Så skrev juryn i motiveringen som gav WeAudit utmärkelsen Årets framtidsbyrå 2021.

När prisutdel­ningen skedde, digitalt, jublade de anställda på byrån. Men i ärlighetens namn tyckte de anställda på WeAu­dit att deras arbetsplats redan var en framtidsbyrå. Och på en konferens någon vecka före prisutdelningen firade de självsäkert.

VD Henrik Ahnkron.

− Oavsett om vi skulle vinna eller inte kände vi att vi har nått dit vi vill vara. Vi har gjort allt det vi hade föresatt oss att göra och hade nått alla våra mål i de här frågorna. Det var viktigt för oss och det var värt att fira. Att vi sen faktiskt vann utmärkelsen − det var ju extra roligt och betyder jättemycket för oss. Vi är glada och stolta, säger Henrik Ahnkron, VD på WeAudit.

WeAudit har varit omskriven som ”Vår byrå” i Ba­lans tidigare, i samband med nomineringarna till Årets framtidsbyrå 2019. Den gången var det fokus på den digitala utvecklingen och tekniken, samt byråns sätt att arbeta för att på bästa möjliga sett utnyttja ut detta för att lyfta revisionen, rådgivningen och effek­tivisera arbetet.

2021 står hållbarhetsarbetet i fokus. För två år sedan inledde WeAudit ett samarbete med PureAct. PureAct kontaktade WeAudit som då låg i startgropar­na för att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

− Tack vare PureAct har vi kommit igång med pro­jekt- och rapporteringsverktyg och fått snurr på vårt hållbarhetsarbete. De har utbildat oss internt och de har hållit i utbildningar tillsammans med oss för våra kunder, berättar Henrik Ahnkron.

Genom att personalen påverkar kunderna kan klimatpåverkan få stora effekter, även om byrån är liten.

WeAudit är en mindre byrå med 21 antal anställda. Byrån har kontor på fem platser i Sverige. Några sto­ra inköp görs inte, resorna är måttliga och klimatavtrycken kan tyckas små.

Så hur mycket påverkar då ett mindre företag med relativt få anställda miljön? En hel del konstaterar Henrik Ahnkron, som har ett annat perspektiv:

− Spontant kan man tycka att vi påverkar miljön väl­digt lite. Men det stämmer inte. Vi i vår bransch kan göra stor skillnad. Ta oss till exempel. Säg att vi når ut till 1 500 kunder. Och de i sin tur för det vidare till sina kunder, samarbetspartner med flera. Då kan vi börja prata om påverkan, säger han engagerat.

Kontorshund.

Effekten blir stor när bollen är satt i rullning. Och sådant som att leverantörer kan påverkas genom att inköpare ställer krav blir rena självklarheteter.

Intresset från kunderna har varit blandat. Kanske är branschen för tidigt ute? Henrik Ahnkron upplever att det är lättare med de yngre företagarna och talar om att det handlar om att ändra attityder.

− Vi använder Climate Hero – en snurra där man kan beräkna sitt avtryck och se vilka frågor som är rele­vanta att fokusera på och vad som gör skillnad. Det är symbolgrejer som faktiskt spelar roll och att se det så konkret ger en boost i hållbarhetsarbetet, säger han.

Stolt framtidsbyrå.

Så löser vi ekvationen

Medarbetarna
Stort fokus på balans i livet, laganda och jämlik­het. I praktiken visar det sig genom till exempel maxad frisk- och hälso­vård, och möjlighet att bli delägare, även om man inte är auktoriserad.

Kunderna
WeAudit servar hela spannet, från småbolag till listade bolag och delar också väldigt många kun­der med andra heldigitala redovisningsbyråer.

Nätverket
HLB är det elfte största nätverket och finns i 159 länder. HLB har också ett stort fokus på hållbarhet, AI och teknik samt agilt ledarskap i framkant.

Påverka genom andra.

3 hållbarhetstips

  1. Ta hjälp! Rätt partner kan hjälpa er förbi den första tröskeln. De kan bidra med sin erfa­renhet från liknande företag och ge er en intern utbildning. Sen är det medvind.
  2. Keep it simple! Om du har en liten, okomplex verksamhet kan du snabbt identifiera företagets negativa påverkan, och välja företagets mål. Fokusera på det väsentliga.
  3. Påverka genom andra! Ställ krav på leverantörer, utbilda kunder och inspirera dina anställda. Alla måste bidra om vi ska göra tillräcklig skillnad.
Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare