Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Petra Örjegren

2021.06.24

Vi ska vara stolta!

I vår bransch är vi just nu mitt uppe i brinnande högsäsong. Varje vår ligger fokus i våra liv på deklarationer och bokslut, privatlivet får ofta stå tillbaka och allt handlar om att hinna färdigställa inför kommande deadlines. Normala år andas vi ut lite efter 15 juni, det värsta är då gjort. Skillnaden för oss i år är att vi på toppen av en redan stressig period även har behövt hantera diverse extra arbete i form av ansökningar av olika typer av stödåtgärder och ett ökat behov av rådgivning. Många av oss känner sig med största säkerhet ganska slutkörda efter denna intensiva period men jag tycker att vi även ska känna oss väldigt stolta.

16 juni har instiftats som redovisningskonsultens dag. Det är vi är väl värda och i år är vi extra förtjänta av att firas. Vår bransch har funnits där för företagarna och stöttat dem på många olika sätt genom denna kris. Den befarade konkursvågen har uteblivit och företagen börjar känna sig positiva inför framtiden.

Jag är helt övertygad om att vår hjälp har varit ovärderlig för många av våra företagare som kämpat i snart ett och ett halvt år för sin överlevnad. De stödpaket regeringen kommit med har många gånger varit svåra att förstå och jag tror många företagare hade gett upp om de inte fått hjälp att tolka reglerna och fått praktisk stöttning att skicka in ansökningar och intyg. Jag tycker att vi bör ge oss själva en ordentlig klapp på axeln för att vi tillsammans tagit oss och företagen genom denna kris. Rapport efter rapport från Folkhälsomyndigheten visar nu på en väldigt tydlig nedgång av smittspridningen i samhället. Många har fått i vart fall en spruta och börjar andas ut. Det känns som att den ökade vaccineringen och avvecklandet av restriktionerna kommer att ge fart åt affärerna och det bör leda till att företagens lönsamhet återkommer.

Även sysselsättningsnivåerna är återigen på väg i rätt riktning och man börjar höra röster om kompetensbrist. Jag tycker att dessa indikationer låter som ljuv musik, äntligen verkar saker röra sig åt rätt håll och vi kanske kan återgå till allt vi längtat efter under lång tid.

För min del längtar jag efter att komma tillbaka till ett mer normalt arbetsliv till hösten. Jag längtar efter att kunna träffa kunderna för långa givande rådgivningssamtal över en kaffe i stället för via teams, jag längtar också efter att återigen få arbeta på kontoret och skratta tillsammans med kollegorna på fikarasten. Det är så mycket jag längtar efter men först och främst längtar jag efter en skön och varm sommar med många böcker, svalkande bad och långa ljusa sommarnätter. Men trots alla de positiva signaler som det rapporteras om och att jag känner mig optimistisk inför framtiden så ser jag orosmoln på min sommarhimmel.

Ett av molnen är den regeringskris som uppstått där vi har en statsminister som tvingas avgå på grund av misstroende för första gången i Sveriges historia. Oavsett var man står politiskt lämnar detta efter sig en parlamentarisk röra och vad innebär det för alla företagare som fortfarande är i behov av stöttning för att nå i mål? Det andra molnet är den deltavariant av viruset som hotar med en fjärde våg – kommer det att stoppa återgången till arbetsplatserna under hösten? Jag hoppas verkligen dessa orosmoln driver bort och vi alla får chansen till återhämtning under sommaren för att komma tillbaka efter semestern fulla med energi och till en mer normaliserad verklighet.

Jag vill med det önska er alla en riktigt lugn och skön sommar under en vackert klarblå himmel.

 

Läs mer av Petra Örjegren

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare