Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2021.09.24

”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

Debatten kring eventuellt införande av arvs-, gåvo- och värnskatt har vållat oro hos företagare och ägare. Beskedet att Socialdemokraternas partistyrelse inte ställer sig bakom förslagen är därför klarläggande för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

text:

Charlotta Marténg

Den senaste tiden har en debatt om bland annat införande av värnskatt och fastighetsskatt, samt även ett tak på ISK-sparande, förekommit. Kritik har riktats mot förslagen men nu kommer uppgifter att reformerna inte är något som Socialdemokraternas partistyrelse vill genomföra.

Dagens industri (Di) rapporterar om att Socialdemokraternas partistyrelse valt en försiktigare väg inför kongressen efter debatten om de kontroversiella skatterna.

Fördelar med dagens system

Di skriver att förslaget på fastighetsskatt avslås av partistyrelsen och att partistyrelsen i sin motivering till och med går så långt att man liknar den vid marknadshyror. I stället ser partistyrelsen fördelar med dagens system.

Det konstateras också i handlingar inför partikongressen att man inte vill återinföra arvs- och gåvoskatterna då det inte finns någon legitimitet på dem. Inte heller är det aktuellt att återinföra värnskatten på högre inkomster, som partiet gick med på att avskaffa i samband med januariavtalet.

Hans Peter Larsson. Foto: Christian Gustavson

Diskussionen har skapat många frågor bland företagare och småsparare något som branschens medlemmar har märkt.

− Beskeden från Socialdemokraterna i dessa frågor är därför både välkomna och bör vara ett klarläggande för rådgivare, företagare och ägare, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare