Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2021.10.14

Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av FAR. Även allmänhetens förtroende för yrkesgruppen pekar uppåt.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Jämfört med tidigare år ökar förtroendet för skatterådgivare markant bland företagare, politiker och allmänheten.

Peter Lindstrand. Foto: Knut Koivisto

– Det är naturligtvis oerhört glädjande att vi ser ett stärkt förtroende. Sedan är det inte så förvånande. Inom FAR har vi länge jobbat med auktorisationen, och ett ökande antal skatterådgivare och medlemmar inom FAR jobbar aktivt helt enligt de etiska regelverken, säger Peter Lindstrand, ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt och auktoriserad skatterådgivare på PwC.

– Rimligen är det ett av skälen till att vi ser den här positiva förändringen. Samtidigt visar siffrorna att vi behöver jobba vidare på det här spåret, fortsätter han.

Företagare, politiker och allmänheten

Undersökningen visar att företagsledares tilltro till skatterådgivare har ökat mest jämfört med undersökningen från 2019, enligt statistiken ett skutt på 20 procent, från 49 procent till 69 procent.

Även politikers förtroende har tagit rejäla kliv om man kikar på siffrorna från två år bakåt, från 47 procent till 58 procent.

Vidare anser också en större del av allmänheten att skatterådgivare är att lita på, här är ökningen från 41 procent till 46 procent.

Det var i maj som 400 intervjuer gjordes för FAR:s räkning. 300 företagsledare samt 100 politiker intervjuades, dels riksdagsledamöter, dels kommunstyrelseordföranden. Allmänhetens förtroende pejlades via Kantar Sifos onlinepanel med cirka 1 000 svarande.

Pandoraläckan

Sedan dess har Pandoraläckan blivit allmän kännedom, tack vare ett globalt samarbete inom journalistnätverket ICIJ som avslöjat hur bland annat miljardärer, ekobrottslingar och statsöverhuvuden gömt sina tillgångar via bolagsstrukturer i så kallade skatteparadis.

– Det vi kan göra i vårt arbete som auktoriserade skatterådgivare är att belysa hur vi arbetar och vad vi står för, att vi inte lämnar den typen av rådgivning eller underlätta skatteundandraganden. Det man kan se är att företagare som vi lämnar råd till, eller politiker med insikt, har ett större förtroende för vår profession, medan allmänheten kanske mer påverkas av hur vår roll och våra tjänster beskrivs i media. Där kan FAR från tid till annan behöva göra en insats i debatten, säger Peter Lindstrand, och tillägger:

–  Jag känner mig väldigt trygg i att utrymmet för rådgivning som skulle kunna uppfattas som ljusskygg i praktiken är litet i Sverige och på den svenska marknaden. Det är bra att det finns grävande journalistik som tar fram den här typen av uppgifter, det visar ju på hur viktigt det är att vi agerar i enlighet med det etiska regelverk vi kommit överens om.

 

Läs mer om Peter Lindstrand:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare