I annonssamarbete med
Post banner
100% byrå

Branschens omställning – 5 trender att ha koll på

Rollen som redovisningskonsult är en annan i dag än för bara några år sedan – och den fortsätter att förändras i snabb takt. De här fem trenderna behöver du ha koll på att för att hänga med i branschens omställning.

Redovisningsbranschen har förändrats i grunden det senaste decenniet. Smart teknik har skapat nya automatiserade och mänskliga beteenden, som vi alla har behövt och fortfarande behöver förhålla oss till. Rollen som byråkonsult är en annan i dag än för bara några år sedan – och den fortsätter att förändras i snabb takt.

Flera branschrapporter och trendspaningar de senaste åren pekar på att det som ger byråerna nöjdast kunder och störst lönsamhet är den mer kvalificerade rådgivningen från dig som är redovisningskonsult.

Att jobba modernt är därför ett effektivt sätt att framtidssäkra byrån. Men för att kunna göra det och hänga med i branschens omställning gäller det att ha koll på trenderna. Här går vi igenom fem av dem.

1. Digital kompetens A och O

I dag går företagens konkurrenskraft, förmågan att koppla ihop system och föra över data hand i hand. För redovisningsbyråer och redovisningskonsulter innebär det att kraven på digital kompetens blir allt högre.

Att det finns medarbetare på byrån som kan integrera olika system och se till så att den löpande bokföringen och redovisningen blir korrekt har blivit en konkurrensfördel. Samtidigt kan den växande trenden med underkonsulter, inriktade på att hitta rätt systemlösningar och kompetens för just redovisningsbyråer och deras kunder, ses som ett tecken på att den digitala kompetensen är en bristvara hos många byråer.

2. Allt högre krav på användarvänlighet

Ju fler smarta funktioner och appar vi använder desto högre blir våra krav på användarvänlighet. Funktionaliteten ska vara enkel och intuitiv – och kunna “prata” med andra system. Vi vill helst inte logga in på för många ställen utan gärna samla allt vi behöver på samma plats.

De här förväntningarna har användarna på alla system i dag, inklusive program för löpande bokföring, redovisning och lönehantering. Som redovisningskonsult behöver du förhålla dig till att dina kunder vill ha enkel och snabb åtkomst till all sin information.

Vilket/vilka system du väljer att jobba i är därför ett av de viktigare besluten för dagens redovisningsbyråer.

Vill du arbeta modernt, med tajta kundsamarbeten där du är företagens viktigaste bollplank, krävs det smarta mjukvaror som digitaliserar underlagen, automatiserar repetitiva arbetsmoment i den löpande redovisningen och som kan prata med andra system.

3. Realtid är det som gäller

Korrekt och uppdaterad data i realtid är grunden i all kvalificerad rådgivning och därmed avgörande för dig som redovisningskonsult i att skapa värde för dina kunder och arbetsgivare. För nöjda kunder ger en lönsam byrå.

4. Kundernas data = beslutsunderlag

Att samla in kundernas data, analysera och använda den i beslutsfattandet blir allt vanligare inom bokföring och redovisning.

I ett digitalt samarbete mellan företag och byrå blir en stor mängd data tillgänglig, vilket gör det enklare för smarta mjukvaror att hitta avvikelser. För dig som är redovisningskonsult kan den här sortens funktionalitet spara tid, ge fler kvalificerade rådgivningsunderlag och skapa ännu större värde för dina kunder.

5. AI här för att stanna

AI och maskininlärning är ingen nyhet för Sveriges redovisningsbyråer och redovisningskonsulter. Tvärtom finns det en uppsjö av verktyg som automatiserar traditionella arbetsuppgifter och ger en både smartare och mer effektiv vardag.

Den stora utmaningen är snarare att hålla sig uppdaterad om vad de olika systemen faktiskt kan göra. Och hur de kunder som sköter vissa eller alla delar av den löpande redovisningen bör jobba för att du som redovisningskonsult ska kunna dra fördel av AI och maskininlärning.

Ytterst handlar det om att lägga tiden på rätt saker, på det som är värdefullt för dina kunder.

Läs mer:

Är du sugen på ännu mer trendspaning och inspo om att starta och driva redovisningsbyrå? Spana då in .

 

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare