Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2023.12.21

”Auktorisationen är en kvalitetsstämpel”

I mitten av december kom resultatet för FAR:s auktorisationsprov för redovisningskonsulter och lönekonsulter. Balans fick en pratstund med Jonas Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och Anna Weiström, Auktoriserad Lönekonsult FAR som båda blev godkända.

text:

Kristina Israelsson

Den 7 november skrev 28 lönekonsulter och 108 redovisningskonsulter FAR:s examensprov för auktorisation. Proven hålls vid två tillfällen per år, vår och höst och denna gång blev totalt 61 redovisningskonsulter och 19 lönekonsulter godkända.

Jonas Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, Revisorsgruppen i Värnamo AB. Foto: Jonas Persson, Jonas Fotografi

Jonas Carlsson på Revisorsgruppen i Värnamo AB är en dem som numera kan titulera sig Auktoriserad Redovisningskonsult FAR. Beskedet att han klarade provet kom som en överraskning.

−Det känns fantastiskt roligt att jag blev godkänd. Känslan precis efter att jag skrivit provet var att jag inte klarat det, så beskedet kom verkligen som en positiv överraskning. En jättebra julklapp, säger Jonas Carlsson.

Varför valde du att auktorisera dig?

−Det kändes lite som nu eller aldrig. Jag har varit på byrån i sju år nu och innan dess jobbade jag på bank i tio år och dessförinnan på Skatteverket lika länge.  Kollegorna har peppat mig ett tag och tyckt att jag borde skriva provet. För byråns del är det ju en kvalitetsstämpel och vi behövde fylla på med auktoriserade konsulter. Så de kändes som ett naturligt steg för mig.

Vad tyckte du om provet?

−Det var svårt. Jag har gjort några gamla prov för att förbereda mig, men de innehöll frågor som passade mig bättre. Tyckte att praktikfallet var väldigt svårt. Men, jag lyckades bättre på första delen så där tog jag hem det.

Vad betyder auktorisationen för dig i ditt fortsatta arbete?

−Jag ser auktorisationen som ett bevis på att man kan en del. Den ger en form av yrkesstolthet, men också ett ansvar både gentemot sig själv, byrån och andra auktoriserade redovisningskonsulter i branschen.  Nu gäller det att leva upp till de krav på kvalitet som ställs.

 

Anna Weiström, Auktoriserad Lönekonsult FAR, Lidhed & Boström redovisning. Foto: Privat

Anna Weiström på Lidhed & Boström redovisning i Jönköping har jobbat som lönekonsult i fem år och ända sedan hon pluggade har målet varit att bli auktoriserad.

Grattis! Hur känns det att vara Auktoriserad Lönekonsult FAR?

−Det känns jätteroligt, för mig personligen är det ett stort steg och ett mål som jag kämpat för att nå i ett par år nu. Det är första gången jag skriver provet så jag är otroligt glad att jag klarade det.

Vad tyckte du om provet?

−Jag tyckte att provet var svårt, men som jag förväntade mig. Det gäller att vara väl förbered och ha tankarna på rätt ställe. Att försöka ta det lugnt och läsa igenom frågorna ordentligt, trots tidspress.

Vad betyder auktorisationen för dig i din framtida karriär?

−Jag tror att den kommer betyda mycket om jag ska söka mig vidare. Förhoppningsvis kan auktorisationen vara avgörande om en arbetsgivare måste välja mellan en kandidat som är auktoriserad och en som inte är det. Sen ger den också en viktig signal till andra som jobbar i branschen. Branschen vet vad det innebär och auktorisationen är en kvalitetsstämpel.

utgiven av

Ansvarig utgivare