Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2021.01.08

Skarpt läge för DAC6 – det här gäller

Nu börjar implementeringen av informationsplikten för skatterådgivare och i viss mån revisorer och redovisningskonsulter gälla. Det här ska du tänka på vid gränsöverskridande arrangemang.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

I november kunde Balans berätta att branschen fortfarande från Skatteverket i fråga om DAC6, implementeringen av informationsplikten av gränsöverskridande arrangemang.

infoinfininfNu har byråerna blivit bönhörda genom att myndigheten – efter löpande dialog med FAR – presenterat relevant vägledning och förtydligat vilka transaktioner det ska upplysas om.

– Varje råd eller överföring till utlandet måste från och med årsskiftet stämmas av mot dessa regler för att undgå risk för att rådgivaren annars får betala en sanktionsavgift, det vill säga, i praktiken böter, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Hans Peter Larsson. Foto: Christian Gustavson

– Detta är en av de största och viktigaste skattenyheterna 2021 för auktoriserade skatterådgivare, revisorer och redovisningskonsulter. I de flesta fall kommer man dra slutsatsen att inrapportering inte behövs, men avstämningen måste ändå göras så fort man har en utlandsaffär där man ger råd, understryker Hans Peter Larsson vidare.

Sista datum när Skatteverket behöver att byråerna redogör för de gränsöverskridande rapporteringspliktiga arrangemang som gjordes tillgängliga, blev klara för implementering, eller vars genomförande påbörjades 1 juli till och med 31 december 2020, är 31 januari 2021.

Historiska arrangemang, där första steget i implementeringen togs mellan 25 juni 2018 och 30 juni 2020, ska lämnas in till myndigheten senast 28 februari 2021.

Läs mer:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare