Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2023.09.13

Över 260 000 årsredovisningar inlämnade digitalt

Andelen digitalt inlämnade årsredovisningar fortsätter att öka. Den senaste statistiken från Bolagsverket visar att 45 procent av bolagen valt att lämna in årsredovisningen digitalt i år.

text:

Eric Widegren

Fram till augusti i år har drygt 260 000 årsredovisningar lämnats in digitalt. Det är mer än hela 2022. Bolagsverket uppskattar att runt 320 000 digitala årsredovisningar kommer vara inlämnade vid årets slut.

– Det är mycket glädjande att vi redan har passerat 2022 års totala inlämning av digitala årsredovisningar. Det är ett kvitto på att allt fler upptäcker fördelarna med digital inlämning och vill fortsätta lämna in digitalt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket till Balans.

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

Under 2026 kan det bli obligatoriskt att lämna in årsredovisningen digitalt. Bolagsverket
inväntar ett beslut men arbetar aktivt med att underlätta för företagen att ta steget redan nu. Myndigheten samarbetar med olika parter som är inblandade i arbetet med årsredovisningar för att kunna utveckla den funktionalitet som efterfrågas.

– Bolagsverket önskar givetvis att ännu fler väljer den digitala vägen. Det är viktigt att företagen förbereder sig på vad som behöver göras inför ett förväntat beslut om digital inlämning, säger Nina Brede.

Positiv trend för revisionsberättelse

Drygt 30 procent av företagen ska också ha en revisionsberättelse i årsredovisningen. Även här är trenden positiv. Under 2023 har över 34 000 årsredovisningar med revisionsberättelse lämnats in digitalt. Det kan jämföras med drygt 18 000 revisionsberättelser motsvarande period 2022. Andelen digitalt inlämnade årsredovisningar med revisionsberättelse är dock fortfarande relativt låg. Bolagsverket hoppas därför på en ännu snabbare utveckling under resten av 2023 och nästkommande år.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare