Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Anders Rinzén mötte en mer hierarkisk företagskultur när han var på Deloitte i USA.
Karriär

2022.04.18

”Jag växte en meter av flytten till USA”

För landsortskillen Anders Rinzén, uppvuxen i den lilla orten Backe i Ångermanlands hjärta, väcktes ­intresset för datorer, ekonomi och entreprenörskap i tonåren.

text:

Tomas Nilsson

foto:

Lena Lee

Vid sidan av studierna ägnade sig Anders Rinzén åt programmering och startade en småskalig it-firma. Efter sin examen i början på 90-talet anställdes han på ­Deloittes kontor i Östersund, och insåg redan då att digitaliseringen skulle förändra branschen.

Parallellt med revisorsuppdragen arbetade han med ett digitalt system för datadelning, en idé som han först presenterade för Deloittes VD i Norden och som han strax därefter fick ventilera på ­koncernhuvudkontoret i New York.

– Jag förstod att allt som vi gjorde analogt gick att digitalisera, med högre säkerhet, effektivitet och lönsamhet som följd. I dag är detta en självklarhet, men så var det inte i slutet på 90-talet. Vi var tidigast ute av de större byråerna, säger han.

Det växte från ett svenskt till ett internationellt projekt, och Anders Rinzén blev globalt ansvarig för utrullningen av systemet, som heter Deloitte Online och som i mitten av 00-talet fanns i 150 länder och hade hundratusentals användare. Jobbet innebar att han flyttade med familjen till Chicago, där han som nästan ensam icke-amerikan på kontoret hade en chefspost.

– Jag växte en meter av denna utmaning och av att flytta till USA. Det var också intressant att möta en annan företagskultur: mer hierarki och mindre dialog än i Sverige.

Sedan 2007 är han tillbaka i Sverige, med placeringsort i Umeå där hans initiala uppgift var att ta marknadsandelar. Sedan dess har kontoret gått från fem till cirka 30 anställda.

Anders Rinzéns hjärtefråga är dock alltjämt digitaliseringen. Nu driver han bland annat ett nordiskt initiativ för att ta vara på möjligheterna med distansarbetet, och inom ramarna för det bygger han en virtuell organisation inom Deloitte i Norden och övriga Europa.

– Jag har haft förmånen att hela tiden få nya roller, uppdrag och ­möjligheter. Det är en spännande bransch eftersom det ständigt öppnas nya dörrar.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare