Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.01.19

”Jag kommer aldrig vara den smartaste i rummet”

Jone Sølvik, nybliven Head of ­Innovation på KPMG, är inte som alla andra i branschen. Med sitt starka driv och sina visioner har han förvandlat sin ovanliga ­bakgrund till en superkraft.

text:

Anna Hjorth

foto:

Lisa Wiklund

Jone Sølvik har varken studerat ­ekonomi, IT eller juridik. Ändå är han i dag partner och Head of ­Innovation på KPMG.

– Det var en slump att jag kom in i branschen. Jag kommer aldrig vara den smartaste i rummet och jag känner mig alltid som den udda personen. Men jag är nog en duktig lyssnare och kan förverkliga drömmar så de blir verklighet, säger han.

Att prata med Jone Sølvik är att följa med på en resa i både tid och rum. Från den tuffa uppväxten på en ö utanför Norges västkust till storslagna visioner om framtidens, och revisionsbranschens, digitala möjligheter.

Han berättar i förbifarten hur han började sitt yrkesliv redan som 15-åring, med att sälja kläder på H&M. Klädbranschen var som skräddarsydd för att passa en ung Jone Sølvik. Han gjorde spikrak karriär – och lämnade när han i 30-årsåldern blev headhuntad till en helt annan bransch.

I åtta år jobbade han på ett bolag som skapade digitala tjänster i ekonomisektorn, innan han gick vidare till sitt första uppdrag PWC. Och nu, sedan två år, är han på KPMG. Ett jobb och ett företag han beskriver som kärlek vid första ögonkastet.

Han berättar målande hur han ­jobbar med företagets vision om framtiden.

– Vi ska ju vara långt fram på den digitala agendan, en självklar arbetsplats för nuvarande och framtida talanger. Och – inte minst – våra kunder ska kunna säga ”wow” om våra tjänster. Tänk om vi till exempel kan presentera framtidens revisionsrapporter med hjälp av virtual reality i stället för på det traditionella sättet!

Jone Sølvik tycker att det är en ­tillgång att han har en annan ­bakgrund än de flesta kollegor i ­branschen.

– Absolut. Jag ser ofta saker på ett annat sätt. Min roll är att hjälpa ­kollegorna framåt. De mest ­innovativa idéerna är ofta inte de mest ­avancerade.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare