Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Annika Svanfeldt är Auktoriserad Skatterådgivare FAR på PwC.
Karriär

2021.04.12

”Fler kvinnor söker sig till skatt”

Året som reseledare lärde An­nika Svanfeldt ta olika sorters människor och halvåret i Hongkong vidgade vyerna. Men det var kom­binationen juridik och ekonomi som var starten på PwC-karriären och yrkesrollen Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Christian Gustavsson

– Jag hittade en affärsjuridisk utbildning i Jönköping som pas­sade mig och fick snabbt upp ögonen för skatterätt. Men det var när jag läste skat­tekursen som jag insåg hur kul det var med juridik och ekonomi, säger Annika Svanfeldt till Balans.

Under studietiden hann hon även med en utbytestermin i Hongkong, som gjorde världen lite större.

Men hon hade inte bråttom att plugga direkt efter gymnasiet. I stäl­let tog Annika jobb som reseledare under två säsonger, en i Alperna och en på Kreta. 20 år gammal fick hon kliva in och ta större ansvar än vad hon någonsin hade trott.

– Det är fascinerande hur mycket man växer av att träffa människor i stressade resesituationer, att lära sig ta initiativ och lösa problem som kan uppstå.

Uppsatspraktiken säkrades på PwC i Jönköping, vilket sedan ledde till jobb på skatteavdelningen på hu­vudkontoret i hemstaden Stockholm. I dag titulerar hon sig Auktoriserad Skatterådgivare FAR och på PwC:s skatteavdelning i Stockholm har hon varit sedan 2008.

Och visst har yrket som skatteråd­givare förändrats på 13 år.

– Jag har gått från att vara en jurist som skriver rättsutredningar till att bli mer av en bredare rådgivare till små- och medelstora bolag. Jag kommer både ägarna och indirekt bolagen nära, det är spännande.

Annika konstaterar vidare att när hon började fanns det många äldre män i yrket ”som kunde svara på allt”.

– Min känsla är att fler kvinnor söker sig till skatt nuförtiden. Det är såklart roligt om det är så. Sen är ju konsultyrket ibland svårt att kombi­nera med ett familjeliv men jag vill tro att alla byråer försöker vara en arbetsplats där det går att prioritera både familj och jobb.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare