Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Annika Svanfeldt är Auktoriserad Skatterådgivare FAR på PwC.
Karriär

2021.04.12

”Fler kvinnor söker sig till skatt”

Året som reseledare lärde An­nika Svanfeldt ta olika sorters människor och halvåret i Hongkong vidgade vyerna. Men det var kom­binationen juridik och ekonomi som var starten på PwC-karriären och yrkesrollen Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Christian Gustavsson

– Jag hittade en affärsjuridisk utbildning i Jönköping som pas­sade mig och fick snabbt upp ögonen för skatterätt. Men det var när jag läste skat­tekursen som jag insåg hur kul det var med juridik och ekonomi, säger Annika Svanfeldt till Balans.

Under studietiden hann hon även med en utbytestermin i Hongkong, som gjorde världen lite större.

Men hon hade inte bråttom att plugga direkt efter gymnasiet. I stäl­let tog Annika jobb som reseledare under två säsonger, en i Alperna och en på Kreta. 20 år gammal fick hon kliva in och ta större ansvar än vad hon någonsin hade trott.

– Det är fascinerande hur mycket man växer av att träffa människor i stressade resesituationer, att lära sig ta initiativ och lösa problem som kan uppstå.

Uppsatspraktiken säkrades på PwC i Jönköping, vilket sedan ledde till jobb på skatteavdelningen på hu­vudkontoret i hemstaden Stockholm. I dag titulerar hon sig Auktoriserad Skatterådgivare FAR och på PwC:s skatteavdelning i Stockholm har hon varit sedan 2008.

Och visst har yrket som skatteråd­givare förändrats på 13 år.

– Jag har gått från att vara en jurist som skriver rättsutredningar till att bli mer av en bredare rådgivare till små- och medelstora bolag. Jag kommer både ägarna och indirekt bolagen nära, det är spännande.

Annika konstaterar vidare att när hon började fanns det många äldre män i yrket ”som kunde svara på allt”.

– Min känsla är att fler kvinnor söker sig till skatt nuförtiden. Det är såklart roligt om det är så. Sen är ju konsultyrket ibland svårt att kombi­nera med ett familjeliv men jag vill tro att alla byråer försöker vara en arbetsplats där det går att prioritera både familj och jobb.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.