Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Charlotta Marténg

28 nya förebilder i branschen

”Jag önskar att jämställdheten skulle vara så ­självklar att det inte behövdes kvinnliga ­förebilder, men där är vi inte än”. Så säger Anna Hed, ­nyinvald delägare på EY.

För hur vi än vrider och vänder på det går det inte att komma ifrån det faktum att kvinnliga förebilder behövs och kan vara avgörande för vilka val unga på väg in i revisions- och rådgivningsbranschen gör.

På omslaget lyfter vi de 28 kvinnor som valts in som nya delägare på FAR:s största medlemsbyråer under 2022. Tre av dem berättar sin historia i tidningen, i det här numret där vi ägnar jämställdheten i branschen lite extra uppmärksamhet.

Balans jämställdhetsundersökning har blivit ett återkommande inslag och vi vet att många där ute håller lite extra koll på hur just deras byrå ligger till.

De senaste tio åren har andelen kvinnliga delägare på FAR:s medlemsbyråer ökat och i år passerade siffran för första gången 30 procent. Det betyder att i snitt är tre av tio delägare kvinnor. Slutsats? Det går åt rätt håll, men det går långsamt mot jämställdheten på delägarnivå.

Men jämställdhet handlar ju om så mycket mer än män och kvinnor. Hur relevant är det att fortsätta att mäta jämställdhet genom att bara titta på könsfördelningen? För första gången har Balans lyft frågan hos byråerna om de har någon erfarenhet av jämställdhetsarbete som inkluderar även icke-binära och transpersoner. Något alla är överens om är att inkludering och mångfald är väldigt viktigt. Men på det här området finns fortfarande mycket kvar att göra.

 

Läs jämställdhetsundersökningen: 

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare