Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2022.01.19

Viktiga datum runt årets deklaration

24 februari är datumet att hålla i huvudet. Den som har skaffat digital brevlåda senast den dagen kommer att få sin deklaration dit mellan 2 och 7 mars. I år får rekordmånga deklarationen digitalt eftersom många skaffat digital brevlåda för att få sitt covidbevis.

text:

Charlotta Marténg

I flera år har myndigheterna betonat fördelarna med en digital brevlåda. Vid årsskiftet hade 5,3 miljoner anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost, varav en miljon under 2021. En av förklaringarna bakom den höga siffran är pandemin och möjligheten att få ett digitalt covidbevis.

Men det här påverkar också deklarationerna. För om du tidigare fick din deklaration på papper men nu skaffat digital brevlåda för ditt covidbevis innebär det att även deklarationen kommer digitalt.

Alem Resulovic. Foto: Anders Ågren

– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper. Då blir det enklare att planera sin privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

När det digitala utskicket är gjort, i början av mars, kommer även de som får sin deklaration på papper att kunna logga in på skatteverket.se och se sin deklaration som pdf. Från och med 15 mars går det att börja deklarera. Endast de som saknar bank-id behöver vänta på pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars och 15 april.

Sugen på skatteåterbäring redan i april? I så fall behöver deklarationen godkännas digitalt senast 30 mars utan ändringar eller tillägg. Skatteverket uppmanar också alla att kontrollera att de förifyllda uppgifterna i deklarationen stämmer.

– Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Alem Resulovic.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare