Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Debatt

2023.03.08

”Vi är själva det största hotet mot vår utveckling”

text:

Johanna Gustafsson

Majoriteten tror fortfarande att en auktoriserad revisor är en torr och tråkig medelålders man i grå kostym som jobbar med papper. Många höjer på ögonbrynen och nästan beklagar mitt yrkesval när jag som ung kvinna säger att jag är auktoriserad revisor.

Sanningen är ju att branschen fortfarande är mansdominerad och som ung kvinna är det inte alltid så lätt att få ta plats i finrummet. Det är oftast män som jobbar som ekonomichefer och vanligtvis är det också de som väljer eller rekommenderar en auktoriserad revisor. Även om nutidens företag oftast går ut med ett budskap om jämlikhet så hjälper män oftast män.

Jag hade egentligen ingen tanke på att bli revisor eftersom mitt största fokus var på min fotbollskarriär för några år sedan. Men efter en snowboardolycka som resulterade i fem knäoperationer fick jag lägga fotbollsskorna på hyllan och insåg att jag var tvungen att hitta någonting annat som jag brann för. Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj och har alltid varit intresserad av ekonomi. Jag förstod att revisorsyrket skulle ge mig den bästa utbildningen om jag ville jobba med ekonomi.

Som invald revisor i ett bolag så känner jag en sorts tillhörighet, att jag är en i gänget och vi jobbar tillsammans för att utvecklas. Eftersom jag är en person som alltid strävar framåt så passar detta yrke mig som handen i handsken, jag lär mig nya saker varje dag. Jag brukar ibland säga att det känns som att jag har flera hundra kollegor i alla möjliga olika branscher.

Men det finns fortfarande många förutfattade meningar att arbeta bort. Sedan en tid tillbaka driver jag Instagram-kontot ”Framtidsrevisorn”. Namnet tog jag för att jag anser mig själv vara en ”framtida revisor”, en modern och framåttänkande konsult. En visionär. Tanken är att nå ut till kollegor, kunder och övriga yrkesutövare och visa hur en modern revisor jobbar och är.

Jag vill motbevisa den stereotypa bilden som samhället har. Jag vill vara en förebild för andra kvinnor både inom och utanför revisions- och rådgivningsbranschen. Jag vill visa att även vi kan komma långt i karriären oavsett om vi bildar familj, eller har annan karriär vid sidan av revisorsrollen. Jag gör själv en golfsatsning på elitnivå och fick höra av en partner på en tidigare byrå att kombinationen auktoriserad revisor/delägare och elitidrottare inte var möjligt. En annan partner sa även att orsaken till att det var så få kvinnliga delägare på byrån var på grund av vad han kallade det, ”barnafödande”. Tävlingsmänniska som jag är vill jag motbevisa detta, jag vill bevisa att det går att ha ett liv vid sidan av yrket. Att då ha en arbetsgivare som tror på en är a och o.

I många sammanhang pratas det om branschens attraktionskraft, och frågan hur branschen ska göra för att attrahera och behålla nya talanger. Jag skulle säga att vårt eget sätt att se på vårt yrke är den absolut största utmaningen. Så länge vi inte ändrar på det, och på oss själva – och är villiga att höja blicken är vi ett hot mot oss själva och vår utveckling.

Mentaliteten ”jag har slitit i mina unga dagar, nu är det dags för mig att ta del av kakan låta er slita för mig” lever tyvärr kvar hos vissa. Branschen utmanas av hög personalomsättning vilket blir en konsekvens när förändring saknas. Men det går att förändra. Det går att tänka om och förmedla en ny bild av revisorn. En bild där inga ögonbryn höjs när vi berättar vad vi jobbar med. Förändringen börjar hos dig och hos mig. Tillsammans kan vi revolutionera synen på revisorn.

Det här är en debatt på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

!

Delta i debatten!

Ring 08 506 112 49 eller skicka ett mejl till .

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare