I annonssamarbete med
Post banner
100% byrå

Så tar du vara på hösten på bästa sätt

Högsäsongen är över för den här gången och som redovisningskonsult är det nu du kan fylla på med välbehövlig inspiration, preppa för nästa år och se till så att 2024 blir lugnare och roligare. Så här använder du den lugnare perioden på bästa sätt.

1. Utvärdera

Det första steget är att utvärdera den högsäsong som ligger bakom oss. Hur har det varit? Många sena kvällar? Kort eller upphackad semester? Vad har funkat? Vad har inte funkat?

Gör sedan en lista på 2-3 saker som du skulle vilja göra annorlunda framåt. Det kan vara att standardisera en viss arbetsprocess och hantera den på samma sätt för alla kunder. Eller att du bestämmer dig för att börja använda specifika funktioner som automatiserar vissa arbetsmoment, och gör att du kan beta av dem löpande, så att du slipper göra det när det är som stressigast.

2. Sätt mål

Utgå från hur du har jobbat fram tills nu och hur du vill jobba framåt. Börja med de saker som du konstaterat att du vill göra annorlunda och bestäm dig för vad som är ditt nästa steg.

Det skulle kunna vara att flytta över alla dina kunder till samma ekonomisystem. Eller att lära de kunder som sköter mycket av sin redovisning själva, att använda
fler smarta funktioner.

3. Avsätt tid för förändring

När du väl har satt mål är det viktigt att avsätta tid för förändring. Det kan vara en stund varje dag, någon timme i veckan eller en halvdag i månaden. Planera in de här tillfällena i kalendern så att det verkligen blir av. Sätt en deadline för när du ska vara i mål.

Om du tillhör skaran av människor som gillar att checka av saker efterhand, sätt delmål och en tidsplan och bocka av efter hand.

4. Se över arbetssätt

Redovisningskonsultens vardag är komplex. Inte bara för att du har en massa olika kunder och uppdrag. Eller för att du och dina kollegor brinner för olika saker och har varierande kompetenser.

Mjukvara är på många sätt avgörande för hur din vardag ter sig. För att kunna arbeta modernt, med tajta kundsamarbeten där du är företagens viktigaste bollplank, krävs det mjukvaror som automatiserar stora delar av den löpande redovisningen.

Att välja ett ekonomisystem som tar dig dit du vill – och ta in rätt kompetens – är kanske ditt ALLRA viktigaste beslut.

5. Gör inte allt på en gång

Förändring kan vara både utmanande och ta tid. Att skynda långsamt sänker trösklarna till att faktiskt ta tag i det du vill ändra på. Ett viktigt råd är därför att inte göra allt på en gång. Om tålamod inte är din starka sida, gör en to do-list med allt du behöver ta tag i och bocka av efterhand. Då ser du att förändringen faktiskt går framåt, trots att det kanske inte känns så.

6. Lär dig nya saker

Nya perspektiv och ny kunskap gör att man utvecklas. Och båda, i form av utbildningar, webbinarier och olika sorters kurser, finns det gott om idag. De är dessutom lättillgängliga och ofta gratis.

Så passa på nu när vi går in i lågsäsong att lära dig nya saker. Tänk brett! Framtidens kunder vill inte bara ha hjälp med bokföring – de vill ha hjälp med att synas i sociala medier, bygga hemsidor och vara attraktiva arbetsgivare. Det finns många i branschen som delar med dig av sin kunskap; systemleverantörer, branschorganisationer och andra aktörer.

Att nätverka med kollegorna i branschen är också ett bra sätt att utvecklas eftersom du delar dina utmaningar som redovisningskonsult med många andra.

7. Fira framgångarna tillsammans

När du är i mål – glöm inte att fira. Att göra något kul ihop gör under för engagemanget och företagskulturen på byrån.

 

Vill du veta mer?

Med kan du arbeta modernt, ha tajta kundsamarbeten och vara företagens främsta rådgivare. I centrum finns Digital byrå, hjärtat i Fortnox – som ger dig stenkoll på dina kunder, uppdrag och vad som behöver göras.

utgiven av

Ansvarig utgivare