Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Nominerad till Publishingpriset 2025

Annons
Post banner
Då: hovmästare. Nu: lönespecialist. Efter 15 år i restaurangbranschen gjorde Emma Dyberg ett radikalt karriärbyte.
Karriär

2025.10.27

Emma gick från hovmästare till lönespecialist

Emma Dyberg hade länge funderat på att byta bransch, men inte riktigt vågat ta steget. Men så kom pandemin och hon förlorade sitt jobb som hovmästare. Det blev startskottet på en helt ny karriär som lönespecialist.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Privat

Branschbytare del 3: Från hovmästare till lönespecialist 

Emma Dyberg har alltid gillat att arbeta med service och människor. Direkt efter studenten började hon jobba inom restaurangbranschen. Först som kallskänka och därefter som servitris och hovmästare på olika restauranger i Stockholm.  

− Jag älskade verkligen att jobba inom restaurangbranschen. Det händer mycket och man träffar många olika typer av människor. Men, så växer man upp, gifter sig och skaffar barn och det är ett yrke som är svårt att kombinera med familjelivet eftersom man ofta jobbar långa dagar och sena kvällar. Dessutom jobbade min partner i samma bransch, säger Emma Dyberg. 

Så tanken på att göra något annat växte sig allt starkare, men det var först när hon komma tillbaka från föräldraledigheten med sitt tredje barn som hon bestämde sig för att ta steget. Eller mer eller mindre blev tvungen att göra det.  

− Det var våren 2020 och precis när Corona kom och mitt jobb som hovmästare försvann i princip över en natt. Då kände jag att det är nu eller aldrig och började kika runt bland olika utbildningar. Jag fick upp ögonen för att gå en YH-utbildning eftersom det ger möjlighet till så kallad LIA eller praktik då man verkligen får komma ut och testa yrket på riktigt och chans att knyta kontakter med framtida arbetsgivare. 

Varför föll valet just på att utbilda dig till lönespecialist? Vad var det som lockade?

− Det var absolut ingen självklarhet. Ska jag vara helt ärlig så visste jag faktiskt inte att det kunde vara ett yrke. När man jobbar så får man sin lön på kontot i slutet av månaden och jag hade aldrig tidigare funderat så mycket över hur den hamnar där.  Men, när jag satt där och bläddrade i katalogerna med olika YH-utbildningar så fick jag uppfattningen att man som lönespecialist verkligen får kombinera service, kundkontakt och administration. Jag gillar också struktur och ordning och kände att detta är nog ett yrke för mig. Så jag bestämde mig för att söka till en tvåårig utbildning som heter Lönespecialist med inriktning mot digitala system. 

När och hur kom det sig att du började som lönespecialist på Hummelkläppen?

− I utbildningen ingick det två LIA-perioder och jag visste att det skulle vara hård konkurrens om platserna. Eftersom jag helst ville vara på en byrå så började jag i god tid med att hålla lite koll på olika byråer på Linkedin. Jag fick upp ögonen för Hummelkläppen eftersom de verkade vara en familjär byrå med en fin värdegrund och ett stort fokus på sina medarbetare. Så jag skickade in en ansökan, men då hade de tyvärr inte möjlighet att ta emot mig. Men när det började närma sig LIA-period nummer två så hörde jag av mig till affärsområdeschefen som jag haft lite kontakt med och flaggade för att jag väldigt gärna ville komma dit och den här gången kunde de ta emot mig. När praktiken närmade sig sitt slut så fick jag ett erbjudande om att stanna kvar och bli anställd. Nu har jag jobbat här i 3,5 år och trivs fantastiskt bra

Hur upplever du omställningen till en helt ny bransch?

− Det har så klart varit en stor omställning, men bara på ett positivt och roligt sätt. Att som vuxen få lära sig ett helt nytt yrke har varit väldigt kul och inspirerande. Lite som att börja ett nytt liv. Jag  känner verkligen att jag lär mig något nytt varje dag och det ger energi. 

Vilka erfarenheter tar du med dig från dina år inom restaurangbranschen och på vilket sätt har du nytta av dem?

− Det där med service och kundfokus sitter verkligen i ryggraden. Sen stressar jag inte upp mig så lätt för saker och ting. Det är något som jag verkligen fick träna på när jag jobbade i restaurangbranschen där det ofta dyker upp oväntade saker som man får hantera lite på uppstuds. Jag är också van vid att arbeta i team så därför passar det mig väldigt bra att jobba på byrå.  

Hur ser du på framtiden? Har du några planer på att bli auktoriserad?

− Jag är fortfarande relativt ny i branschen och just nu har jag fullt fokus på här och nu, men det är absolut något som jag skulle kunna tänka mig att göra på sikt. Det vore jätteroligt, men jag känner ingen stress. Auktorisationen är ju ett jättefint kvitto på att man har den kunskap som krävs. Sen är det så klart en kvalitetssäkring gentemot kunderna. Det ger dem en extra trygghet att vi har auktoriserad personal hos oss. 

Har du några tips till andra som funderar på att byta bransch mitt i karriären?

− Först och främst, det är inte för sent. Funderar du på att byta så gör det. Till en början känns det  jättestort att börja om, men när jag väl gjort det så undrade jag varför jag inte gjort det tidigare. Om du väljer en YH-utbildning, vilket jag verkligen rekommenderar, så välj din LIA-plats med omsorg. Se det som om att du söker ett jobb och välj en plats där du skulle kunna tänka dig att jobba. Och kom ihåg att din tidigare arbetslivserfarenhet har du alltid med dig. Oavsett bakgrund så har du nytta av den på ett eller annat sätt i ditt nya yrke. 

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare