Detta är en annons från FAR
Yrkesvardag

4 tips som gör din utbildning online ännu bättre

FAR:s undersökning bland ekonomer visar att sex av tio personer föredrar att gå kurs online även efter pandemin. Onlinekurser är ett effektivt sätt att utbilda sig – men det kräver mer av dig som deltagare.

Att gå en kurs online skiljer sig egentligen inte så mycket från att delta i klassrum, men du får själv ta ett större ansvar för att lärupplevelsen ska bli bra. Kursens lärare har svårt att hjälpa dig på samma sätt som i ett klassrum om hen inte ser dig, om du inte ställer frågor och inte har en bra studiemiljö.

– Du kan hjälpa kursledaren att skapa ett bra kurstillfälle genom ditt engagemang och en bra lärmiljö. Tyvärr tror jag många inte ger sig själva rätt förutsättningar, med ostörd miljö och raster där man reser sig upp, dricker kaffe och äter en ordentlig lunch. Det är lätt att rasterna istället går till att fortsätta sitta vid datorn, och då blir det en lång dag, säger Robert Wennberg, produktchef på FAR.

4 tips som gör din onlinekurs ännu bättre

  1. Engagera dig. Du är viktig för att kursen ska bli bra, engagerade deltagare gör det enklare för kursledaren att ge dig bästa möjliga undervisning. Dela med dig av dina erfarenheter, ställ frågor och ge tummen upp till läraren!
  2. Se till att du syns och hörs. För att kunna engagera dig så behöver tekniken vara på plats, vilket sällan är ett tekniskt problem. Det är viktigt att du både syns och hörs för då ökar lärarens möjlighet till interaktivitet och du får en bättre upplevelse av kursen.
  3. Skapa din egen utbildningsdag. Tänk dig en vanlig kursdag, då du är borta från jobbet. Försök hitta en plats där du får lugn och ro, hänvisa telefonen, stäng av notiser för mejl mm och ge kursen all din uppmärksamhet. Ät ordentlig lunch, sträck på dig, gå ut – stannar du vid skärmen hela dagen minskar din förmåga att följa undervisningen.
  4. Förbered utbildningsmaterialet. Gör utskrifter i god tid om du vill ha utbildningsmaterialet på papper, eller ha materialet tillgängligt på en surfplatta alternativt en extra skärm där du kan göra noteringar och följa med i innehållet.

 

Robert Wennberg, produktchef på FAR.
”Du kan hjälpa kursledaren att skapa ett bra kurstillfälle genom ditt engagemang och en bra läromiljö”

I höst anordnar FAR ett stort antal kurser för ekonomer och jurister. Många utbildningar kommer, i takt med att restriktionerna lättar, att anordnas i klassrum – men på alla kurser har du möjlighet att delta online oavsett om du gör det för att spara tid i livspusslet eller av andra skäl.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare