Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Gillar sin roll. ”Jag har en naturlig lust att kliva fram och leda, coacha och ­försöka inspirera andra.”
Karriär

2024.01.02

Prio: Rädda världen

Helene Andersson Viberg, nybliven ­affärsområdeschef på BDO, funderar över branschens delägarmodell och hoppas att hållbarhetsarbetet ska locka morgondagens ­talanger till branschen.

text:

Dan Håfström

foto:

Magnus Andersen

Halv nio, måndag morgon. Helene Andersson Viberg lotsar in i ett konferensrum där ett magnifikt halvcirkelfönster från 1920-talet ger karaktär åt den moderna kontorsdesignen. 2010 inledde hon karriären på BDO och hon har varit Stockholmskontoret här på Sveavägen trogen, sånär som några år då hon för omväxlingens skull jobbade i Göteborg. 2022 blev hon delägare och sedan ett drygt halvår tillbaka är hon affärsområdeschef för byråns största affärsområde: Revision.

– Jag tycker att det är jättekul att jobba i lag och jag har en naturlig lust att kliva fram och leda, coacha och försöka inspirera andra. Det finns många kollegor som är mer effektiva revisorer än jag, men BDO har sett mina kvaliteter och gett mig möjlighet att utveckla dem och växa, säger Helene Andersson Viberg. 

Din pappa var auktoriserad revisor på BDO. Var det självklart för dig att följa i hans fotspår?

– Nej, inte alls. Under tonåren satsade jag allt på fotbollen och ville spela i allsvenskan. Men sen gick båda mina knän sönder och efter att ha försökt komma tillbaka i ett par år insåg jag att det inte skulle gå. Då ­behövde jag något annat att fokusera på och efter att ha pluggat ekonomi på Stockholms universitet lockade ändå revisorsyrket. 

Vilken bild fick du av yrket genom din pappa?

– Han älskade sitt jobb och jobbade periodvis väldigt mycket. När det var sportlov kunde vi glömma att han skulle följa med. Så även om jag fick en positiv bild av att vara revisor så blev jag inte jättelockad av arbetsmängden. Han valde också att sluta som revisor när han var relativt ung, 47 år, och jobbade sen med andra typer av ekonomitjänster. 

Familjär karriär. När skadorna satte stopp för fotbollssatsningen följde Helene Andersson Viberg i sin pappas fotspår och blev auktoriserad revisor på BDO.

Mycket av innehållet i det här numret av Balans handlar om karriärtrappan och delägarmodellen. Du diskuterade frågan med Sofia Götmar-­Blomstedt, VD för PwC, och Antti J. Niemi, VD för Revideco, under FAR-dagen i höstas. Behöver branschen ompröva dagens modell?

– I grunden är vi en väldigt traditionell bransch och då kan det vara tufft att driva någonting som utmanar det, men jag tror absolut att vi behöver ompröva dagens modell. Den yngre generationen byter arbetsgivare ­oftare än vad man historiskt sett har gjort i vår bransch och då blir det svårt att ha en modell som bygger på att man ska stanna hela sitt yrkesliv.

Tar det för lång tid att bli delägare?

– Ja. Jag tror inte att det kommer vara gångbart att förvänta sig att medarbetare ska vara på samma ställe i 15 år innan de kliver in i ett delägarskap. Då tror jag att vi tappar alldeles för många talanger längs med vägen. 

Hur tror du att delägarmodellen kommer ­förändras?

– I dag fördelas arbetet på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare och ny kompetens sätter verkligen vår traditionella karriärtrappa på prov. Det tror jag på sikt kommer att förändra vår modell.

Vill utmana traditionen. Helene Andersson Viberg anser att branschen behöver ompröva dagens karriärtrappa och delägarmodell.

Hur påverkar teknikutvecklingen karriärtrappans relevans?

– Om vi backar bandet 15 år så var det mycket tydligare hur incitamentsmodellen fungerade och vilken typ av kompetens som skulle belönas. I dag har teknikutvecklingen gjort att vi behöver en helt annan bredd av kompetens. Vi måste säkerställa att vi har en modell som även attraherar den här kompetensen.

Hur viktig är frågan om karriärtrappa och ­delägarmodell för branschens attraktionskraft?

– Den är absolut central, och känslan är att vi behöver agera eftersom hela branschen jobbar med utmaningen att behålla och attrahera medarbetare. Förr kunde vi alltid rekrytera precis så många nya som vi ville ha, men nu börjar vi få svårt att växa på grund av svårigheten att hitta tillräckligt många talanger. 

”Jag vill nå ut med bilden av att vår kompetens inom revision, rådgivning och hållbarhet bidrar med en otroligt viktig samhällsnytta.”

Är det där BDO är i dag, att det är svårt att växa på grund av rekryteringen?

– Ja. Vi skulle kunna växa ganska mycket om vi hade fler medarbetare. 

Vad är då lösningen på problemen?

Att titta på karriärtrappa och delägarmodell är en del, en annan jätteviktig del är att förklara hur vi tror att branschens roll och våra yrken kommer att utvecklas i framtiden. Jag tror många inser att delar av branschens traditionella arbetsuppgifter kommer att försvinna på grund av teknikutvecklingen, och det kanske gör att vår bransch framstår som ett osäkert kort. 

Avgörande tid. Branschen måste bli bättre på att rekrytera unga talanger med vilja att förändra, menar Helene Andersson Viberg.

Hur förklarar man branschens roll i framtiden på ett sätt som blir attraktivt för unga? 

– Om man bara tittar på hållbarhetsområdet så kommer det finnas hur mycket jobb som helst. Där behöver vi verkligen kommunicera gentemot studenter och unga att vår bransch har ett superviktigt uppdrag. Vi kan hjälpa företagen att ställa om genom att stötta dem i deras rapportering men också genom att bli en samarbetspartner som ställer relevanta frågor och kommer med råd som gör skillnad. 

Om man vill rädda världen ska man jobba med revision och rådgivning?

– Precis, vår bransch är en väldigt bra plats för dem som vill bidra till ett hållbart samhälle. Att vara med på den resan tror jag är superattraktivt för morgondagens talanger, men vi har inte nått ut med det budskapet ännu. Ta de här portugisiska ungdomarna som har stämt EU för undfallenhet att vidta klimatåtgärder. Den typen av handlingskraft är väldigt inspirerande, tycker jag. Tänk om vi kunde få fler sådana unga, engagerade människor att vilja jobba i vår bransch, se till att vi mäter rätt saker och skapar hållbara alternativ som kan bidra till en bättre värld. 

Hur stort tror du området hållbarhet kommer att bli under de närmaste åren?

– Vi tror att arbetet med frågor inom hållbarhet inom en ganska snar framtid kommer att växa till 30–40 procent av vår revisionsverksamhet. Men när jag pratar med franska kollegor så tror dom att hållbarhet kommer utgöra hälften, 50 procent, av deras verksamhet inom några år. Det här är såklart en väldigt intressant förflyttning. 

Vad hoppas du på för dig själv och branschen i framtiden?

–  Jag vill nå ut med bilden av att vår kompetens inom revision, rådgivning och hållbarhet bidrar med en otroligt viktig samhällsnytta. Att ta lead när det gäller hållbarhetsfrågorna tror jag kommer att bli vårt viktigaste bidrag. Under hösten deltog jag i en internationell konferens i Vancouver där där jag och en kollega från BDO i Frankrike delade med oss av vår syn på hur BDO och branschen bör utvecklas på sikt, till exempel när det gäller vårt arbete för cirkulär ekonomi. Vi har en otroligt stor potential att åstadkomma livsviktig förändring framöver. Jag ser fram emot att hitta vägar för att göra verklighet av alla goda planer och tankar som finns.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare