Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2022.07.07

”Pengar att tjäna på grön omställning”

Den gröna omställningen har i år varit ett dominerande inslag i Almedalen. Cirkuläritet är en del och för många bolag är det hög tid att ställa om.

text:

Charlotta Marténg

FAR har funnits på plats i Almedalen i år, utan några egna evenemang, men påverkansarbetet har ändå pågått på olika sätt, bland annat genom ett rundabordssamtal om .

Therese Andersson, affärsområdeschef Medlem på FAR, träffade Emma Viklund, marknadschef på Skanska, för ett samtal om den gröna omställningen.

Therese Andersson. Foto: Christian Gustavsson

− Det har varit tydligt att frågan är högt på agendan nu. Mer än hälften av seminarierna i Almedalen handlade på något sätt om den gröna omställningen, drivet av fler faktorer än klimatet, där det geopolitiska läget och energiförsörjningen är två tydliga faktorer, säger Therese Andersson.

Hög tid att ställa om

Visst talas det om cirkuläritet som en del i omställningen, men inte tillräckligt mycket, menar hon. Och det var just det som fångades upp i samtalet med Skanska, som även arrangerade seminariet ”Gröna pengar och nya lösningar – så accelererar vi klimatomställningen”.

− Vi behöver få ut budskapet att det för många bolag är hög tid att ställa om för att i framtiden ha en plats som kund eller leverantör. Det finns investeringskapital till gröna innovationer, utvecklingen drivs av storbolagen och det visar att det finns pengar att tjäna på en grön omställning. Vi måste bli bättre på att samverka och att hitta olika samarbetsformer.

Vad vill du förmedla till revisions- och rådgivningsbranschen?

− Att både vi i branschen, och branschens kunder, behöver tänka till gällande den egna verksamheten. Vad lämnar vi för klimatavtryck? Men vi behöver också fundera på hur vi arbetar med social och ekonomisk hållbarhet, säger Therese Andersson.

 

Läs mer om ämnet:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare