Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2022.02.04
Stöd för korttidspermittering räknas som statliga bidrag, löneuträkningar blir allt viktigare och det gäller att hålla koll på kundernas dotterbolag i Storbritannien. Det är några deklarationsfrågor i ropet.
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
Nu närmar sig deklarationstiderna med råge. Deklarationerna till privatpersoner skickas ut i början av mars, till den som har en digital brevlåda för myndighetspost. När det digitala utskicket är gjort kommer även de som får sin deklaration på papper att kunna logga in på Skatteverkets webb och se sin deklaration som pdf.
I år kommer rekordmånga att få deklarationen digitalt, och därmed tidigt få besked om skatteåterbäring eller kvarskatt.
För bolag med kalenderår som räkenskapsår börjar det alltså nalkas årsbokslut och deklaration. Som bekant finns det fyra olika deklarationstidpunkter för bolag numera: 1 juli, 1 november, 15 december och 1 mars.
Bolagsdeklarationen ska lämnas vid närmaste deklarationstidpunkt sex månader efter räkenskapsårets slut. För den som deklarerar digitalt är inlämningstidpunkten en månad senare.
– Att tänka på är att stöd för korttidspermittering räknas som statliga bidrag. Även om bolaget har betalat ut löner, så är det inte säkert att hela lönesumman får räknas med i löneunderlaget. Om uträkningen av löneunderlaget blir fel och man inte reducerar för eventuella statliga bidrag som bolaget har fått, då kan det visa sig att den utdelningen som bestäms på årsstämman kan överstiga gränsbeloppet.
Det säger Ingemar Ritseson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR på PwC i Malmö.
Balans har tagit hjälp av honom för att gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du hjälper din kund med deklarationen.
Något annat du som rådgivare eller konsult ska ha i åtanke är om kunden har dotterbolag i Storbritannien. Enligt dagens regler kan fåmansbolag räkna med löner som betalats ut i ett EES-land. På grund av brexit är Storbritannien sedan 1 januari 2021 inte längre ett EU-land. Det gäller därför att se upp, så att företaget inte räknar med löner som inte ska vara med i underlaget.
– Om man tittar på den utdelning som fåmansföretagare ska ta år 2022, så kikar man på vilka löner som har betalats ut under 2021. Och då kan löner utbetalda i Storbritannien inte vara med från det året, förtydligar Ingemar Ritseson.
Han betonar också att det är oerhört viktigt att vara noggrann med dokumentationen till Skatteverket, och att diskutera det med kunderna.
– Öppenhet är en bra rekommendation. Även om kunden använder ett deklarationsombud är det alltid den skatteskyldiga som ansvarar att allt i deklarationen är korrekt, säger Ingemar Ritseson.
– Om något har blivit fel, eller om den skattskyldige inte har lämnat korrekta upplysningar och Skatteverket gör en utredning, så kan det bli tal om ett skattetillägg. Därför är det alltid att föredra att lämna så mycket information som möjligt.
Läs mer om ämnet: