Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.03.29

”Visa omsorg om kunder och kollegor”

Affärsjurist, auktoriserad skatterådgivare, föreläsare, momsexpert och doktor i skatterätt. Anna Gerson har alltid haft många järn i elden.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Sofia Beijer

Jag är väldigt nyfiken och otålig som person och då är det perfekt att jobba med ett område som moms där det händer saker hela tiden.

Intresset väcktes när Anna Gerson pluggade till affärsjurist på Jönköping International Business School (JIBS) och läste en specialkurs i EU-moms. Efter examen fick hon jobb på Skatteverket där hon granskade just EU-momsfrågor.

− Parallellt började jag föreläsa på JIBS och en dag fick jag ett erbjudande om att doktorera i juridik med fokus på internationell bolagsbeskattning. Jag är så glad att jag tackade ja till det, för just kombinationen moms och företagsbeskattning är i dag min främsta styrka som rådgivare.

I sin roll på Grant Thornton upplever Anna Gerson att hon verkligen kommer till sin rätt och får användning av hela sin kompetensbredd.

− Det roligaste är att jag får lära känna så många olika företag och branscher. För att kunna ge relevanta råd gäller det att förstå och sätta sig in i varje enskild verksamhet på en ganska detaljerad nivå. Och då är det en förutsättning att jobba nära kunden.

Att samtidigt hålla sig uppdaterad och insatt i regelverk som ständigt förändras är både utmaningen och charmen med rollen som momsspecialist, konstaterar hon.

− Eftersom varje verksamhet är unik kan samma fråga ha väldigt olika svar beroende på vilken verksamhet det handlar om.

Som momsexpert gäller det att kunna omsätta komplexa regelverk till kundens vardag.

− För att kunna göra det begripligt gäller det att vara pedagogisk. Det kan ju helt klart vara väldigt ­utmanande ibland, men är också det som inspirerar och driver mig, säger Anna Gerson.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare