Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.07.29

”Vi jobbar inte hårt – vi jobbar smart”

Ur ett mjöligt kaos i Vasastan föddes idén till Natural Numbers. Den helt digitala byrån som bannlyser övertid och uppmuntrar kunderna att få koll på sina utsläpp har nu blivit verklighet i ett hyreshus i Solna.

text:

Dan Håfström

foto:

Christian Gustavsson

Höghuset i Solna norr om Stockholm är från mitten av 1960-talet och prytt med tidstypisk nummerskylt i plast med neonslinga. Tintti Dahlin, grundare och VD för Natural Numbers, öppnar ytterdörren och visar oss till byråns nyrenoverade kontorslokal på nedre botten. Resan mot branschen inledde han någon halvmil söderut, närmare bestämt som brödsäljare på ett stenugnsbageri i Vasastan. På bageriet förbluffades han över hur krånglig den administrativa delen av företagandet var.   

–  Allt gick via papper som skyfflades fram och tillbaka med olika överstrykningar. Man fick hålla tummarna för att vi bakade rätt bröd till rätt person till rätt kostnad, säger Tintti Dahlin.  

Han var inte heller imponerad av den hjälp som bageriet fick från sin redovisningsbyrå.  

– Byrån slängde sig med facktermer som susade över huvudet på oss, men känslan var att de egentligen inte hade särskilt bra koll på varken vår verksamhet eller vår ekonomi.  

Tintti Dahlin som alltid haft ett intresse för digital teknik och problemlösning började spåna kring hur en bättre fungerande verksamhet skulle kunna vara uppbyggd.
– Jag tänkte att många av våra administrativa processer borde automatiseras, och började skissa på en digital plattform där kunderna skulle lägga sina beställningar, vilket skulle göra det mycket enklare för oss att ha koll på det vi skulle baka, leverera och fakturera, säger Tintti Dahlin.   

Tintti Dahlin gjorde verklighet av drömmen att starta en egen och helt digital redovisningsbyrå.

Ganska snart stod det klart för honom att han var ännu mer intresserad av företagande och effektiva processer än av stenugnsbakat bröd.  

– Då föddes min dröm om att starta en egen byrå, men jag förstod att det skulle ta ett tag eftersom jag inte hade någon utbildning eller erfarenhet, säger Tintti Dahlin.  

”Våra kunder är drivna och jätteduktiga på vad de gör, men de flesta har aldrig hunnit med att prioritera ordning på processer och administration.”

Med stor målmedvetenhet skred han till verket. Utbildade sig på IHM. Åkte till Australien och praktiserade på konsult- och mjukvaruföretaget Panalitix. Tog examen. Fick jobb på Visma. Jobbade som Business Development Consultant. Och så i slutet av 2020 kände han sig redo, och startade Natural Numbers.  

Att driva en helt och hållet digital byrå var en självklarhet. Andra delar av visionen och affärsmodellen har mognat fram. Efter två år tycker Tintti Dahlin att Natural Numbers har hittat sin kundkrets. 

– Det har blivit en tydlig nisch för oss att jobba med småföretagare. Våra kunder är drivna och jätteduktiga på vad de gör, men de flesta har aldrig hunnit med att prioritera ordning på processer och administration. Då kommer vi in och tar dem med på en resa till ett helt annat sätt att driva verksamheten. Det är väldigt roligt att se effekten när det nya arbetssättet börjar sätta sig, att de kan sänka axlarna och börja andas lite lugnare, säger Tintti Dahlin. 

På Natural Numbers är framåtanda och vilja att lära sig viktigare än lång erfarenhet.

Rekryteringen av medarbetare har skett nästan enbart genom att praktikanter från IHM Business School, där Tintti både sitter i ledningsgruppen och undervisar, blivit anställda efter praktiken. Tintti Dahlin prioriterar framåtanda och vilja att lära sig framför lång erfarenhet av ekonomi och redovisning när han väljer medarbetare. En som på kort tid blivit tongivande är färska redovisningskonsulten Therese Jirebeck. Hon hade gjort 20 år i resebranschen när hon bestämde sig för att plugga ekonomi. Efter att ha varit på en föreläsning med Tintti så sökte hon praktik på Natural Numbers.  

– Jag lockades av att Natural Numbers är så uttalat digitalt, men också av att det finns en stark inriktning mot rådgivning. Jag har arbetat med människor i hela mitt liv och tycker det är kul att kombinera siffror med relationer, säger Therese Jirebeck.  

Att bo i Stockholm är inte ett måste på Natural Numbers. Sara Svantesson, arbetar från hemmet i Tågarp i nordvästra Skåne.  

– Det har aldrig varit några konstigheter med att jag jobbar härifrån. Arbetskamraterna på kontoret är väldigt inkluderande, vi har digitala luncher och även frukostar flera gånger i veckan, så trots att jag bara är uppe och hälsar på några gånger om året, så känner jag mig som en i gänget, säger Sara Svantesson.   

Kvalitet i stället för kvantitet. Övertid är bannlyst.

Hon har hand om en av byråns nyckelfunktioner, onboarding av kunderna, vilket är helt avgörande för att byråns digitala arbetssätt ska fungera i praktiken.  

– Alla kunder får gå en digital kurs med mig. Jag fixar inlogg och behörighet till våra system och appar och visar hur allt funkar. Det brukar räcka med ett par-tre digitala möten och att de får ställa frågor när något dyker upp. Efter två till tre veckor är de flygfärdiga och kan börja lägga in uppgifter i systemet, säger Sara Svantesson.   

Hållbarhet i olika former är centralt för Natural Numbers. Tintti Dahlin och Therese Jirebeck brukar i samband med bokslutsmöten uppmuntra sina kunder att göra en hållbarhetsredovisning, trots att det ännu inte är lagkrav för småföretagare. 

– Utmaningen är att hitta incitamenten för de här småföretagarna att lägga tid och pengar på att göra en hållbarhetsredovisning. Vi försöker visa att hållbarhetsredovisningen ger företaget bättre koll och därmed bättre förutsättningar att till exempel minska sina utsläpp, och lyckas man minska sina utsläpp är chansen stor att man samtidigt minskar sina kostnader. Social, ekonomisk och klimatmässig hållbarhet hänger ihop. Det stora och övergripande målet är att vi och våra kunder ska bidra till ett hållbart samhälle, säger Tintti Dahlin.  

Framkant från femtiotalet: Tintins månraket.

Natural Numbers strävar också efter att förbättra den egna arbetsmiljön. Nyligen initierade Tintti Dahlin ett försök med att dela upp arbetsdagen i tre delar som motsvarar tre olika former av arbete: Deep work, maintenance work och reactive work. Deep är koncentrerat arbete kring en specifik uppgift. Maintenance rör vardagliga administrativa sysslor och reactive är till exempel att svara på mejl, chat eller delta i möten. 

– Ett problem med vårt ständigt uppkopplade arbetssätt är att vi ofta blir störda av inkommande mejl eller olika notiser i mobilen. Det leder till ineffektivt arbete och att vi blir splittrade och stressade. Att dela upp arbetsdagen i olika delar är ett sätt att skapa en struktur som ger stadga och styrfart framåt, säger Tintti Dahlin.  

Alla medarbetare på Natural Numbers loggar vilken typ av arbete de utför under arbetsdagen. De kan också stänga av program som mejl och chat under vissa delar av dagen. Målet är att alla ska få till 2,5 timmars deep work om dagen.  

– Det kanske låter lite, men under de månader vi har provat det här har vi bara klarat att komma upp i ett snitt på två timmars deep work per person och dag. Så här finns mycket att skruva på, säger Tintti Dahlin.  

Han ser ett starkt samband mellan god arbetsmiljö och produktivitet. Därför är övertid bannlyst och han har en vision om att så småningom införa sex timmars arbetsdag.  

– Den här branschen är präglad av att man ska jobba många timmar för att höja produktiviteten. Men vi vill gå åt andra hållet, jobba färre timmar, och ändå höja produktiviteten. Det är möjligt om man jobbar smartare i stället för hårdare.   

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare