Tidningen Balans logo
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Sök
Annons
Post banner
Yrkesvardag

2022.08.03

Tillbaka för att skapa en varmare bransch

Att återvända till revisionsbranschen var inte särskilt svårt för Björn Elfgren. Han hade bara varit utan sin titel i ett och ett halvt år. "Nu har jag lust att skaka om branschen inifrån. Jag har fått andra glasögon när jag varit borta", säger han i Balans intervju.

text:

Anna Hjorth

foto:

Moa Andersson, Studio Karl och Moa

Björn Elfgren tycks ständigt vara i rörelse. Men är samtidigt lätt att nå. Den som vill boka ett möte har tillgång till hans digitala kalender och kan till exempel välja att schemalägga sig för ”en goköpp” på 30 minuter eller ”Bolla en idé” på en kvart. Den här intervjun görs över en kopp kaffe på ett fik vid järnvägs­stationen i Karlstad – och samtidigt från ett skrivbord i Stockholm. ­Digitalt är Björn Elfgrens grej, precis som det ­mänskliga mötet. 

Kontakten som uppstår när människor träffas är också det som lockat honom tillbaka till ­revisions- och rådgivningsbranschen. Han kände att han kommit för långt bort från det under de senaste åren, då hans fokus varit på teknikutveckling. Björn Elfgren är grundare av den automatiserade bokföringstjänsten Wint och har även drivit utvecklingen av e-handels­plattformen Abicart under
en period.   

– Nu har jag lust att skaka om branschen inifrån. Jag har fått andra glasögon när jag varit borta. Samtidigt har jag som ledare i de verksamheterna jobbat mycket digitalt och kommit från den direkta kontakten med kunderna. Jag ­saknade det. Och allt det andra som man får ut när man är revisor – som att vara bollplank och ge råd, inte bara själva revisionen, säger Björn Elfgren.

Sedan september förra året ­driver han byrån Warmare. Han startade i Göteborg, men från årsskiftet finns Warmare även i Sunne. Björn Elfgren beskriver den som en ”traditionell, duktig revisionsbyrå på en mindre ort”. Men ambitionerna är högre än så. 

Framför allt ska vi jobba tillsammans, bry oss om varandra och, inte minst, sluta jaga timmar eller beläggningsgrad.

– Mitt mål är att skapa ett drömföretag inom revision. Framför allt ska vi jobba tillsammans, bry oss om varandra och, inte minst, sluta jaga timmar eller beläggningsgrad. Därför heter vi just Warmare, för att jag vill att vi ska stå för den mänskliga värmen och kontakten. 

Björn Elfgrens entusiasm går genom skärmen, från den där lite slamriga miljön på fiket till Stockholmskontoret. Han menar att revisionsbranschen har tappat bort den mänskliga värmen någonstans längs vägen. Det han jobbat med när han varit utanför branschen – det automatiserade och papperslösa – har stor potential och kan frigöra mer tid för riktiga möten mellan människor, menar han. Mer tid för revisorn att vara samtalspartner och den som kan tala om för kunden att det hen gör stämmer, att det är rätt. 

Att återvända till revisionsbranschen var inte särskilt svårt för Björn Elfgren. Han hade bara varit utan sin titel i ett och ett halvt år. Under åren med andra jobb hade han ändå fortsatt att revidera en del och det underlättade klivet tillbaka. Men han tror egentligen inte att det är höga krav som gör att det är få revisorer som återvänder när de väl har lämnat yrket. 

Björn Elfgren.

– Det hänger inte på det. Har du jobbat ett tag som revisor så kan du ditt yrke och kan komma tillbaka om du skulle vilja. Men det är massor med duktiga revisorer som slutar ­alldeles för tidigt. Vi som bransch borde verkligen prata mer om det och ta tag i de grejer som inte funkar så bra, säger Björn Elfgren. 

Han nämner en rad saker som han inte tycker fungerar. Saker som han tycker är föråldrade och stelbenta och som inte passar på dagens arbetsmarknad, till exempel klausulerna, som säger att du inte får gå till en ­annan byrå hur som helst. ”Stenålder” är Björn Elfgrens omdöme om den typen av avtal.

– Det är en sak när det gäller ­del­ägare, men de som nyss blivit revisorer – varför ska de ha avtal som stänger in dem? Sedan tycker jag att vi måste titta på hur vi leder och ­driver revisionsbolagen. Väldigt mycket styrs av vilket belönings­system du har i bolaget och det premierar ett gammaldags arbetssätt med massor av övertidstimmar. 

Den som däremot är bra på andra, mer svårmätta kompetenser som mänsklig kontakt och relationer, premieras inte och kommer inte vidare på samma sätt inom bolagen, menar Björn Elfgren.

– Det här leder till att många lämnar branschen. De som stannar kvar blir belönade, jobbar jättelänge och blir så småningom delägare. Det låser in duktiga medarbetare som kanske skulle bli ännu bättre om de jobbade någon annanstans ett tag. 

Hans vision är att ha ett annat ­system, ett annat sätt att se på verksamhet och lönsamhet. Med Warmare vill han skapa en byrå där man inte mäter tid och beläggningsgrad. Den ska inte vara så hierarkisk. 

– Vi är inte där än, vi är en startup-byrå. Jag tror att det blir lönsamt om man tänker på människor först, inte pengar först. Men det är viktigt att ha en nivå på löner och ersättningar som är så bra att du inte behöver fokusera på beläggningsgrad och timmar. Kanske behöver vi ta betalt på ett annat sätt, med fasta priser som är tillräckligt bra för att det ska funka. 

Björn Elfgren inser att han har en priviligierad position – och att det gör det lättare att komma tillbaka och röra runt i revisionsgrytan. 

– Det är en förmån att inte ha suttit fast i en struktur. Nu vill jag prata om hur vi leder, hur vi bygger företag och hur vi kan använda modern teknik för att göra smartare revision med samma säkerhet.

Han kan prata mycket och länge om sina visioner för en uppdaterad revisionsbransch. Men där någonstans blir han avbruten av högtalarutropet som säger att tåget mot Göteborg är på ingång. Den som vill fortsätta samtalet med Björn Elfgren får boka in ”en goköpp” till, för just nu måste han stänga datorn och rusa vidare.

 

Mer om ämnet:

Share iconShare iconShare iconShare iconShare icon
Annons
Logo

utgiven av

Logo

Vi tar hjälp av cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Läs mer här.