Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2022.11.23
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
foto:
Magnus Andersen
I juli tillkännagavs att Agoy, det molnbaserade programmet för årsredovisningar och periodbokslut, skulle bli en del av Fortnox.
Bakom Agoy står den auktoriserade revisorn och entreprenören Carl-Magnus Falk, som startade Falköga Revision, Redovisning och Företagsrådgivning år 2018. Ett år senare byggde han programmet Agoy – och 2022 sålde han alltså hela systemet.
Vem är då Carl-Magnus Falk? En 42-årig stockholmare som kallar sig för en ”enkel kille från Söder”, med en pappa i restaurangbranschen och en mamma som under hans uppväxt arbetade som sjuksköterska.
Pushad och inspirerad blev han av morfar Harry.
– Morfar kom från Småland och drev flera livsmedelsbutiker. Han var en stor entreprenör och inspirationskälla för mig, säger Carl-Magnus Falk. Redan när jag var 14 – 15 år kunde jag sitta och räkna på affärsidéer.
När köpet av Agoy blev officiellt, ägde redan Fortnox cirka 30 procent av Carl-Magnus Falks ”baby”. Därmed tog programvaruleverantören det sista steget. Dels ska systemet bli en integrerad del av Fortnox Bokslut och Skatt, dels ska det finnas som fristående program.
Men vägen till försäljningen har varit krokig. Trots ett tidigt intresse av ekonomi, statistik och teknik hamnade söderkisen precis som sin far först i restaurangbranschen. Det kan verka som om Carl-Magnus Falk yrkesbana formats av slumpen. Men inget kunde vara mer fel.
– Ekonom har jag alltid vetat att jag vill bli – och driva företag någon gång. För mig har det varit avgörande att tiden och tajmingen är rätt. Jag vill inte se mig själv som en serieentreprenör som startar något och hoppas att det ska fungera. Utan jag ville starta ett företag och innan tänkt igenom och analyserat allt; marknaden, budget, efterfrågan.
– Jag har också velat ha kul i livet. Ett stort mål är att jag ska vara nöjd när jag är ”klar”. När jag var 20 år satte jag därför upp en 20-årsplan. Fem år skulle jag ha kul, fem år skulle jag plugga, fem för att bli auktoriserad revisor och de sista fem åren skulle jag starta och driva företag. Auktoriserad revisor är det svåraste man kan bli inom ekonomi. Det är också en bra plattform för att genomföra projekt. Och den här planen har jag hållit, med två års marginal. Det har tagit 22 år i stället för 20 år.
– Försäljning av Agoy är en unik försäljning, en tidig exit. Det blev inte några gigantiska summor, men fortfarande tillräckligt mycket. Jag har mer pengar nu än vad jag hade kunnat föreställa mig när jag var yngre. Det låg väldigt tuffa beslut bakom att sälja. Vi hade kunnat vänta och hoppas på att x antal användare skulle ge en högre köpeskilling. Men jag misstänkte att vi hade satt vår förhoppning för högt, att vi skulle bli sämre.
– Jag är stolt att jag tog det tuffa beslutet. Som grundare vill man i regel hänga fast vid sin produkt så länge som möjligt. Därför kör vissa entreprenörer sina projekt i graven. Det ville inte jag skulle hända. Det vi har åstadkommit med den här försäljningen är därför ovanligt. Sammantaget är jag jätteglad över det hela.
– Jag klipper av en del och frigör mer tid för mig själv, även om jag kommer att fortsätta vara involverad i Agoy. Fortnox vill att jag driver utvecklingen. Det finns mycket kvar att göra de närmaste två åren. Bland annat ska vi lägga till en koncernredovisningsmodul i programmet.
– Nu är den stora planen att utveckla och driva Falköga. Dels till världens bästa arbetsplats, dels till bästa stället för företagare och entreprenörer att få hjälp. För mig finns inget finare än att hjälpa entreprenörer. Jag vill också bygga ett företag där alla trivs och har det bra ekonomiskt. Vi ska acceptera fem procent lägre vinst varje år jämfört med branschen, för att kunna investera i personalvård. Sedan är vi självklart superdigitala hos oss.
– Jag älskar digitalisering! Har byggt uppgiftsappar via Microsofts modulsystem och olika digitala flöden och regler för Falköga, som vi ständigt använder i vårt arbete. När vi på byrån såg att vi saknade avstämningsverktyg, så såddes ett frö som sedan växte till att bygga Agoy. Vi behövde ett system där vi kunde arbeta flera personer. Det kan vi göra nu, webbaserat. När jag började tänka i de här banorna fick jag höra: ”Du kan inte utmana Visma och Hogia, de är giganter.” Jag blev så peppad och taggad att det nästan brann i huvudet på mig. Och eftersom jag dras till utmaningar satte jag genast i gång med Agoy.
– Jag blev provocerad när Magdalena Andersson, som då var finansminister, presenterade 3:12-regelverket. Politikerna lade fram beräkningar och exempel som inte stämde. Det blev bränsle för mig. Vi kunde inte göra så mot våra företagare och entreprenörer. Så jag skapade 3:12-modulen och spred den gratis. Parameter var givetvis med på det. Vi hade också ett samarbete med Småföretagarnas Riksförbund som använde modulen i sin argumentation mot förslaget. Förslaget föll så småningom. Som tur var.
– Ja. Jag tycker i regel att allt går för långsamt. När det gäller digitaliseringen ligger särskilt redovisningen långt efter. Branschen borde ha kommit mycket längre. Det här är på allvar. Om vi inte hinner med, så kommer bokföringsprogram automatisera bort en stor del av redovisningskonsulternas arbete.
– Basen för redovisningskonsulter är att hjälpa de små företagen. Men det måste ske en förändring. För redovisningskonsulter och redovisningsbyråer är det en jättemöjlighet att flytta fokus till att hjälpa något större företag. Företag som har en till tre ekonomiassistenter kan ta hjälp av en redovisningsbyrå och spara hundratusentals kronor. Redovisning är inte en minskande marknad. Konsulterna och byråerna måste göra en omvandling till att hjälpa stora företag med redovisningen.
– Det är så vi revolutionerar branschen. En förutsättning för att kunna hjälpa lite större företag är att jobba i team på tre till fem personer där varje person har olika kompetenser. Någon är bra på skatt, någon är specialist, någon sköter det löpande, någon är bra på it, och så vidare. För att arbeta på det här sättet behövs en digital plattform för att logga det var och en gör – och som går att arbeta i tillsammans. Vi kan inte arbeta i bosklutspärmar. Vi är så vana i branschen att jobba en eller högst två personer per uppdrag. En ansvarig och en assistent. Det måste göras annorlunda!
– Jag ser inga gränser för vad en byrå kan göra. Min mission är att hjälpa företagen – och det gör vi genom att bredda tjänsteutbudet. Vi skulle kunna erbjuda kunderna tjänster inom skatt, bolagsrätt, eller varför inte familjerätt. Vi skulle kunna bygga en it-avdelning som hjälper kunderna med deras it-drift och digitaliseringsresa.
– Drar vi det ännu längre kan vi bygga en PR-del, som kan leverera marknadsföring, filmskapande eller foto, till exempel. Det finns en konkret plan för Falköga PR, men den är i sin linda. Det är en del av det jag tror på. Att företag med allt från 20 till 500 anställda ska kunna vända sig till oss och få hjälp med allt vad de behöver.
– Om inget görs finns kunderna inte kvar om tio år – och då finns inga redovisningsuppdrag kvar, utan allt kommer att vara automatiserat. Nu existerar fortfarande en chans till fortlevnad. Jag är övertygad om att omvandlingen behöver ske med digitala flöden och genom att erbjuda företagen en helhetslösning.