Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2022.12.07

”Som lönekonsult är jag extremt uppskattad”

Från ”lönetant” till ett yrke med högre ­status. ­Positivt är att löne­konsultens vardag inte bara består av lön och personalfrågor – utan även av smala ­expertområden.

text:

Kristina Israelsson & Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Lisa Thanner

När jag började jobba med lön hade vi ingen avdelning. Jag var en ”lönetant” som satt för mig själv. I dag finns även anpassade utbildningar för lönekonsulter. Det har verk­ligen gått framåt, berättar Linda Andegren. 

Digitaliseringen har gjort information mer lättillgänglig och även öppnat upp för nya möjligheter till samarbete, konstaterar hon.

– Tittar vi tillbaka jobbade vi ­mycket mer med pärmar och tidkort på ­papper. Nu förvaras informationen digitalt och kan ­kommas åt alla av alla som är ­involverade i uppdraget. Jag skulle säga att ­digitaliseringen har bidragit till att minska stuprörstänket i företaget och att den ökat samarbetet mellan olika grupper. 

Linda Andegren har tidigare i sitt yrkesliv arbetat med både redovisning och lön, men koncentrerar sig sedan två år tillbaka enbart på det senare. 

– Yrket är otroligt roligt. Det ­kommer nya utmaningar varje månad och vi blir väl insatta i personalfrågor. Kompetensen blir bara högre och högre och det finns många expertområden inom lön. 

Kontakten med kunderna är tät och yrket bjuder på kluriga frågeställningar, som under pandemin när korttidspermitteringar och andra helt nya omständigheter tvingade lönekonsulterna att tänka om och tänka nytt.

–En annan utmaning är tidsperspektivet, att få in underlagen i tid. Som lönekonsult har du tre veckor på dig att utföra jobbet. Det gäller att ha tålamod och att vara flexibel. Vi tillför stort värde och har fått högre status, säger Linda Andegren.

Karriärtips!

Är du intresserad av lön, börja i revisions- och rådgivningsbranschen. Auktorisation är ett bra nästa steg, det höjer yrkesstatusen.

  •  Läs mer om jobbet som lönekonsult i FAR:s branschrapport 2022, som finns på

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare