Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2023.01.12

”Ser direkt effekterna av mitt jobb”

Yrket som skatterådgivare bjuder på variation och en mängd specialiseringar att nischa in sig på. Men det bästa är problemlösningsdelen och att hjälpa företagarna göra rätt.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Mikael Sjöberg

Att vara skatterådgivare innebär att vardagen består av problemlösning. Det är som att lösa gåtor, när du börjar nysta i en fråga så vet du aldrig var du hamnar. Det finns inte heller någon utstakad karriärväg, skatteområdet är otroligt brett.

Det säger Per Johansson. Han har 24 års erfarenhet av yrket med arbetsgivare på CV:t som Skatteverket, banker, samt revisions- och advokatbyråer, innan han kom till Maneki Revision 2022.  På senare år har Per Johansson dessutom tagit advokatexamen.

Han har alltid vurmat för småföretagarna – där han snabbt kan göra konkret nytta.

– Företagets ekonomi och småföretagarens privatekonomi går ofta i ett. Att träffa företagaren i olika skeden, hjälpa dem göra rätt och berätta hur de ska tänka framåt är väldigt belönande. Som skatterådgivare ser jag direkt effekterna av mitt jobb.

Att lösa problem och hjälpa företagarna att göra rätt tycker Per Johansson är tjusningen med jobbet som skatterådgivare.

Vad kan det finnas för utmanande situationer i rollen som skatterådgivare?

– Att komma in i efterhand när en företagare redan har begått fel och reda ut röran. Rättssäkerheten är viktig. Svårast med jobbet är att argumentera mot Skatteverket. Det viktigaste är att jag som skatterådgivare är tydlig mot kunden, att jag kan komma in så tidigt som möjligt för att hindra att det blir extra mycket fel.  

Viktigt i yrket är att vara nyfiken, påläst och ha hög integritet.

– Man ska inte ta snabba beslut på otydliga underlag. Företagarna behöver oss som bollplank. Så länge det finns personer som äger företagen kommer de att vilja ha en människa att prata med.

utgiven av

Ansvarig utgivare