Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Christel Caldefors (överst), Partner på KPMG och Karolina Westberg, Senior Manager på KPMG.
Yrkesvardag

2025.02.12

Revisorsprovet: KPMG bäst bland storbyråerna

Nästan 70 procent klarade höstens revisorsprov. Bäst bland storbyråerna var KPMG där 92 procent fick godkänt. En stor skillnad jämfört med provet innan då bara 27 procent från byrån fick ett godkänt resultat. Christel Caldefors och Karolina Westberg på KPMG berättar hur byrån arbetar för att ge sina medarbetare bästa möjliga förutsättningar att lyckas på provet.

text:

Eric Widegren

Höstens revisorsprov blev en stor framgång för KPMG som fick bäst resultat av alla storbyråer. Christel Caldefors och Karolina Westberg, med särskilt ansvar för People och Learning & Development inom Audit & Assurance, berättar hur de arbetar med att förbereda sina medarbetare inför provet.

Hur ser ni på att så många från KPMG klarade revisorsprovet?

Christel Caldefors: Vi är såklart jätteglada och stolta över våra medarbetare! Vi vet hur mycket tid och energi alla lägger ner på förberedelser inför provet och det är såklart jätteroligt när det går bra för så många.

Vad tror ni det goda resultatet beror på?

Karolina Westberg: Det är nog en kombination av många olika saker, vilka frågor som är med i provet och hur väl förberedda våra provskrivare är.

Gjorde KPMG några särskilda satsningar inför höstens prov?

Karolina Westberg: Vi har sedan en tid tillbaka genomfört intervjuer med de som har skrivit provet för att fånga upp vad som har gått bra och inom vilka områden som vi har förbättringspotential. Vi utvärderar ständigt vad vi kan göra för att säkerställa att våra medarbetare får de bästa förutsättningarna för att kunna klara provet. Vi arbetar med att följa upp områden där vi ser att det finns extra utbildningsbehov baserat på tidigare provresultat och interna kvalitetskontroller. Vi identifierar även utvecklingsområden för varje enskild individ tidigt i processen med hjälp av resultat från de två kunskapstest som alla medarbetare gör innan de skriver provet för revisorsexamen. För att förbereda våra provskrivare anordnar vi även workshops där vi förutom att diskutera teoretiska regelverk även går i genom studieteknik.

Hur ser ni på de stora svängningarna mellan proven? Upplever ni att svårighetsgraden är ojämn?

Christel Caldefors: Det är så klart mycket som spelar in vid bedömning av svårighetsgrad och vi har full förståelse för att svårighetsgraden kan variera mellan proven. Om frågorna i provet baseras på ämnen som en större andel provskrivare har kommit i kontakt med tidigare, genom studier eller i yrkeslivet, blir det så klart lättare än om frågorna handlar om mer specifika och ”ovanliga” ämnen.

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare