Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons

2025.04.28

Revision 2030: ”Revisorer och rådgivare får viktigare roll i samhället”

Företagen står inför väldiga förändringar och den bransch som är bäst lämpad för att guida dem är troligen revisionsbranschen och dess olika delar. Det skriver Magnus Kempe, Director for Retail & Finance på Kairos Future, i en krönika som presenterar framtidsrapporten Revision 2030.

text:

Magnus Kempe

foto:

Getty Images

Jag och många andra har i många år talat om samhällsutvecklingen som osäker och komplex. Efter ett antal år med allvarliga kriser, även krig i närområdet, ser världen idag ut att vara än mer oförutsägbar. För många upplevs situationen närmast kaosartad. En del talar om en ny världsordning.

När vi arbetade med var det också en utmaning eftersom det löpande kom ny information som vi gärna vill ta med. Problemet är att då blir vi aldrig klara. Det är en lärdom i sig att det behövs ett förhållningssätt där vi diskuterar de aktuella frågorna men också de långsiktiga utvecklingslinjerna.

”Den globala världsordningen med USA som hegemon och Europas länder som ideologiska stödtrupper är på god väg att förändras i grunden.”

Ovanstående citat är hämtat från FAR:s framtidsstudie 2013. Det är ett exempel på att det som idag har blivit en storm har varit på gång länge. Vi kan inte veta om tullar sätts till 145 eller 15 procent men vi kan ana en långsiktig utvecklingslinje som är viktig att förstå.

En slutsats i det nya affärslandskapet är att det strategiska tänkandet behöver bli mer orienterat mot process och mindre mot preskriptiva beslut. Henry Minzberg klassificerade tio olika skolor inom strategiskt tänkande, där de första tre i huvudsak är preskriptiva och de övriga sju mer deskriptiva och processorienterade. En lite större tonvikt på de senare passar sannolikt bättre i den nuvarande kontexten. Strategi är ett verb är titeln på en bok som speglar riktningen, åtminstone låter det så utan att ha läst den…

Syftet med den föregående framtidsrapporten var delvis att beskriva behovet av att förbereda sig på framtiden och de potentiellt stora förändringar som står för dörren och som kan bli ”game changers”. Det var i en tid då kompetensbrist, hållbarhet och digitalisering, i den ordningen, stod högst på agendan. var till stor del en konsekvens av behovet av att förstå den accelererande digitaliseringen, i synnerhet generativ AI, en ”game changer” med oöverblickbara konsekvenser. Resultatet blev fem scenarier mot 2030. De är främst tänkta som inspiration till vilka framtider som vi troligen kan möta och vars hot och möjligheter vi behöver hantera, vilket inte ska förväxlas med vilka framtider vi vill möta. De fem scenarierna är:

1. Revision närmar sig realtid 2030

2. Omättlig efterfrågan 2030

3. Myndigheterna i förarsätet 2030

4. Compliance tar överhanden 2030

5. AI-team i revisionsteamen 2030

När Melker Schörling gick bort var det många som lyfte fram hans framgångar som företagsledare och värdeskapare på börsen.  Även förmågan att hitta talanger och att ge dessa stora incitament i form av ägande lyftes fram, pilotskolan även kallad. Carl-Henrik Svanberg menade samtidigt att det troligen var Melker Schörlings förmåga att utveckla ledare som utmärkte sig. Var det personkännedom som gjorde att han hittade Ola Rollén vid 35 års ålder eller var det den löpande dialogen som skapade framgången? Carl-Henrik nämner i årets rapport ”Jag tror mycket på det goda samtalets teorem”. Det är bättre att som Melker Schörling ringa dagen efter styrelsemötet och resonera med VD om det var rätt beslut, än att vänta och utvärdera VD efter en längre tid. Dialogen och processen är viktig.

Rapporten är också tänkt att ha ett större fokus på process. Framtidsarbetet behöver precis som strategiarbeten sannolikt vara en pågående process, i högre utsträckning än tidigare. Risken är annars att omvärlden rör sig snabbare än vi själva och våra organisationer. Vi kan hamna lite i otakt med marknaden och om vi har otur blir vi irrelevanta. Scenarierna och texten är därför lite tydligare utformade för att vara underlag till fortsatta diskussioner för den egna, byrån och branschens framtid. Även frågeställningar och hypoteser har givits en större plats i årets rapport. Det känns också aktuellt med tanke på att det sannolikt blir viktigare att ställa rätt frågor i en tid då vi använder generativ AI allt mer.

En fråga som återkommer under alla år vi arbetat med framtidsfrågorna är hur snabbt branschen förändras och hur snabbt den behöver förändras. Alla branscher förändras och generativ AI och en förändrad global kontext påverkar alla. Det är samtidigt möjligt att många företags affärslandskap och verksamheter förändras och behöver förändras än mer. Det betyder samtidigt att revision och branschens alla olika rådgivningsverksamheter får en viktigare samhällsroll.

Företagen står inför väldigt stora förändringar och den bransch som är bäst lämpad för att guida företagen genom den förändringen är troligen just revisionsbranschen och dess olika delar. Du som läser detta har alltså sannolikt en viktig roll i att förbereda och förändra affärslandskapet så att fler företag blir framgångsrika i framtiden. Om rapporten kan vara inspiration och ett bidrag även där är jag givetvis tacksam.

 

Ta del av rapporten:

Det här är en krönika på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.

Vill du också skriva en krönika?

Hör av dig till redaktionen@far.se

utgiven av

Ansvarig utgivare