Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– Jag bor, lever och arbetar i Sverige och det ger mig en ökad trovärdighet att även ha en svensk auktorisation, säger Marcel Sikkema.
Yrkesvardag

2024.10.01

Marcel blev den första auktoriserade skatterådgivaren på engelska

Han har arbetat som skatterådgivare på EY i både Nederländerna, Storbritannien och Sverige i totalt 18 år. Nyligen blev Marcel Sikkema den första Auktoriserade Skatterådgivaren FAR på engelska. Att han nu även har en svensk auktorisation i bakfickan ser han som en värdefull kvalitetsstämpel.

text:

Kristina Israelsson

Marcel Sikkema började som skatterådgivare på EY i sitt hemland Nederländerna 2006. Det var också då han fick upp ögon för att arbeta med R&D Tax Incentives (Research and Development Tax Incentive) på svenska skatteincitament för forskning och utveckling, som numera hör till ett av hans specialområden.

− Jag tyckte att det var jättespännande och kände att det här vill jag jobba mer med. Efter sju år i Nederländerna flyttade jag till Storbritannien där jag jobbade totalt fyra år på EY:s kontor i London och Birmingham. Så fick jag ett erbjudande om en nordisk chefstjänst och uppdraget att bygga ett team inom EY som hjälper företag att få tillgång till finansiering, bidrag och incitament för sina innovationer och investeringar, berättar Marcel Sikkema och fortsätter:

− Valet stod mellan att flytta till Stockholm eller Köpenhamn och för mig var det ganska självklart att välja Stockholm. Sverige är en mycket intressant marknad för det jag arbetar med eftersom det finns så många spännande multinationella företag och större startups här. Sen är det väldigt smidigt att ni svenskar generellt sett pratar väldigt bra engelska.

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att göra provet för att bli Auktoriserad Skatterådgivare FAR?

− I Nederländerna var jag certifierad skatterådgivare av den nederländska motsvarigheten till FAR som heter Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Fokus låg på tekniska ämnen för beskattning, men även etik. Etik är dock är ett område som kan skilja sig mellan olika länder och kulturer. Så även om jag arbetat länge med de här frågorna såg jag provet som ett sätt att få insikt i det svenska perspektivet och ytterligare skärpa mitt sinne för kvalitets- och riskhantering i allmänhet. Som skattepartner är det viktigt att ha koll på potentiella risker och utmaningar vi kan möta i vårt arbete.

Hur var själva provet, var det enklare eller mer utmanande än du föreställt dig?

− Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så roligt som det faktiskt var. Det kändes lite som att vara tillbaka i skolbänken igen och för mig var det väldigt länge sedan jag behövde studera och göra ett prov.  Vi fick boken på svenska, så jag översatte allt till engelska och i vissa fall läste jag även den svenska versionen för att vara säker på att jag förstod rätt. Jag kan läsa svenska, men min engelska är betydligt bättre, så ibland gör jag så för att vara säker på att jag förstått allt korrekt, eftersom saker kan gå förlorade i översättningen.  Att sen få diskutera och resonera kring olika etiska dilemman var väldigt spännande och intressant.

Vilka fördelar ser du att titeln ger dig i ditt arbete?

− Jag tror, först och främst för mig som utrikesfödd, att den är en slags kvalitetsstämpel. Men också något som visar att jag inte bara är här tillfälligt. Jag bor, lever och arbetar i Sverige och det ger mig en ökad trovärdighet att även ha en svensk auktorisation. Det var också värdefullt för mig att få en ännu djupare kunskap om de etiska regelverk som vi som skatterådgivare i Sverige behöver förhålla oss till.

Hur är det att arbeta som engelskspråkig skatterådgivare i Sverige?

− Som jag nämnde tidigare pratar svenskar väldigt bra engelska, så det är sällan ett problem. Jag har även väldigt många kunniga svenska kollegor till min hjälp. När det gäller svensk skattelagstiftning har vi ett starkt team av skattejurister som vi inkluderar om det blir väldigt tekniskt. Och för frågor om skatteincitament för forskning och utveckling, har vi förutom skattejurister, även ingenjörer och forskare. Så vi jobbar verkligen som ett team där vi drar nytta av varandras olika styrkor och kompetenser.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare