Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2022.05.17
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
På konferensen i Paris var det två huvudfrågor som diskuterades utifrån de svar som kommit in till Audit and Assurance Standards Boards (IAASB).
Dels bredden på bolag som kan använda LCE-standarden. Dels inom vilka områden det skulle kunna gå att begränsa antalet krav i standarden. .
Mest diskussioner blev det kring bedömningen av de kvalitativa kriterierna för komplexitet. I många remissvar lyftes frågan om att införa kvantitativa gränser, exempelvis omsättning, balansomslutning, antal anställda och antal ägare, för att tillämpa den föreslagna standarden.
Hur kan då standarden anpassas till just mindre komplexa företag? De områden som lyftes fram i diskussionerna var främst kring riskanalysen (ISA 315 omarbetad 2019), redovisningsmässiga uppskattningar (ISA 540) och dokumentationskrav (ISA 230).
Det var i januari 2022 som FAR lämnade sitt svar på IAASB:s förslag till ny standard för revision av mindre komplexa företag.
Totalt 145 individuella svar har lämnats till IAASB. Närmare två tredjedelar av svaren kommer från revisionsbyråer/-nätverk och olika branschorganisationer, såsom FAR.
Till vissa delar är svaren IAASB fått in samstämmiga, i andra delar är de mer spretiga. Generellt kan sägas att revisorer är mer positiva, medan de som ska övervaka revisorerna är något mer skeptiska.
Arbetsgruppen för revision av LCE som har tagit fram utkastet till standard ska nu presentera ett förslag på arbetet framåt. Det baserat på alla svar som kommit in under remissperioden, diskussionerna vid konferensen i Paris och möten med andra intressenter.
Vid sitt möte i juni ska IAASB:s styrelse diskutera och besluta om det fortsatta arbetet med standarden för revision av mindre komplexa företag.
Läs mer om ämnet: