Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.01.14
Sju av tio danska revisionsbyråer har svårt att rekrytera påskrivande revisorer. För att stärka branschens attraktionskraft och skapa en hållbar arbetsplatskultur har FSR - danske revisorer - startat en kulturakademi.
text:
Kristina Israelsson
foto:
Catherina Andersen, FSR – danske revisorer
Branschens attraktionskraft är en fråga som står högt på agendan inte bara i Sverige utan även hos våra nordiska grannar. Enligt en studie om framtidens revisionsbransch “Fælles om Fremtidens Revisorbranche”, som tagits fram av FSR – danske revisorer, FAR:s motsvarighet i Danmark, finns det i dagsläget runt 3 100 påskrivande revisorer i Danmark. Men 7 av 10 av medlemsföretagen som medverkat i studien uppger att de har problem med att rekrytera påskrivande revisorer. 33 procent förväntar sig ökade svårigheter om fem år, och 60 procent förväntar sig att ha samma svårigheter om fem år.
− Av rapporten framgår att utmaningen är tvådelad. När medarbetare lämnar branschen har företagen svårt att ersätta dem med kvalificerade medarbetare. Detta leder i sin tur till en ökad arbetsbörda för de medarbetare som jobbar kvar, vilket gör att många av dem tenderar att lämna branschen. För att förbättra arbetsplatskulturen inom danska revisionsbyråer och på så sätt stärka branschens attraktionskraft föddes idéen till att skapa en kulturakademi, säger Ulrich Haase Nielsen, chef for strategisk medlemsservice på FSR – danske revisorer.
Kulturakademin är en utbildningsplattform som består av olika moduler med fokus på teman som ledarskap över generationsgränser, mångfald, inkludering och frågor kopplat till work-life balance. Målgruppen är revisorer med ledarskapsansvar, HR-specialister och partners och varje modul har utvecklats i nära samarbete med ämnesexperter och nyckelpersoner från branschen. Dessa experter föreläser också i de olika modulerna och har en grundläggande förståelse för branschens dynamik, såsom högsäsongen.
– Målet är att deltagarna ska få med sig nya insikter och verktyg som de har nytta av i arbetet med att skapa en mer hållbar arbetsplatskultur på sin byrå. Under hösten har cirka 40–50 personer medverkat i de olika modulerna och många har hört av sig och är intresserade av att delta. Det märks också att det finns ett genuint intresse för innehållet, säger Ulrich Haase Nielsen
Han poängterar att kulturakademin inte bara är en utbildningsplattform utan också ett forum där branschkollegor uppmuntras att diskutera olika frågor som berör revisionsbranschens framtid i Danmark.
– Deltagarna diskuterar utmaningar, möjligheter och specifika exempel kopplat till respektive tema. I en modul diskuterades exempelvis varför färre kvinnor väljer att bli auktoriserade revisorer, trots att de ofta får samma stöd som sina manliga kollegor.
Men trots stort intresse är det en utmaning att få revisorer med redan hög arbetsbelastning att prioritera akademin och FSR – danske revisorer arbetar kontinuerligt för att visa på värdet av att få fler att medverka.
– Huvudmålgruppen, personer med ledarskapsansvar inom medlemsföretagen, måste övertygas om att deltagandet är en värdefull investering för att skapa en mer hållbar arbetsplatskultur, säger Rose-Marie Skourup Ojeda, konsulent på FSR – danske revisorer.
Kulturakademin är en långsiktig investering och saknar en fast slutpunkt – innehåll och moduler kommer att utvecklas så länge det finns efterfrågan och behov i branschen. Våren 2025 återlanseras höstens moduler, och fler teman planeras inför hösten 2025.
Om kulturakademin
Kulturakademin är en utbildningsplattform som vänder sig till revisorer med ledarskapsansvar, HR-specialister och partners. Den består av olika moduler med fokus på teman som ledarskap över generationsgränser, mångfald, inkludering och organisationsfrågor. Kulturakademin har utvecklats i samarbete med ämnesexperter och nyckelpersoner från branschen, HR-specialister och partners, samt styrelsen för FSR – danske revisorer. Målet är att skapa en mer hållbar och attraktiv arbetsplatskultur på danska revisionsbyråer.