Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Under de senaste fem åren har 21 beslut överklagats, men inget av dem har ändrats i domstol.
Yrkesvardag

2025.02.18

Ingen revisor har fått rätt mot Revisorsinspektionen

Under de senaste fem åren har ingen av de revisorer som överklagat Revisorsinspektionens beslut om disciplinär åtgärd fått rätt i domstol. Enligt advokaten Carl Norén är processen hos Revisorsinspektionen rättsosäker.

text:

Eric Widegren

foto:

Getty Images

En revisor som fått en disciplinär åtgärd kan överklaga Revisorsinspektionens beslut till allmän förvaltningsdomstol. Under de senaste fem åren har 21 beslut överklagats, vilket motsvarar ungefär tio procent av besluten. Inget av dessa överklaganden har lett till ändring i domstol.

Därför får ingen revisor rätt

Carl Norén.

Carl Norén, advokat och delägare på advokatbyrån Kastell, har lång erfarenhet av frågor som rör professionsansvar och har varit ombud för många revisorer. Han tror att en stor förklaring till att ingen revisor har fått rätt beror på att domstolarna saknar specialistkunskap inom revision.

– Tillsynsnämnden för revisorer består av oerhört kvalificerade och erfarna personer med djup kunskap inom revision. Förvaltningsdomstolarna hanterar å sin sida en enorm bredd av frågor. Därför är det väldigt svårt för en domare att överpröva ett ärende och komma fram till en annan bedömning än Revisorsinspektionen.

I förvaltningsrätten är det vanligtvis en domare tillsammans med tre nämndemän som står mot den samlade expertisen i Tillsynsnämnden för revisorer.

– Om domaren inte förstår frågorna fullt ut, blir det naturligt att följa Revisorsinspektionens linje. Det är problematiskt när det är så stor skillnad i kunskap och insikter, säger Carl Norén.

”Förfarandet hos RI är inte rättssäkert”

Enligt Carl Norén finns det även brister i Revisorsinspektionens förfarande. Ett generellt problem är att revisorn har svårt att veta vad den ska försvara sig mot. Det är först när revisorn får själva beslutet som personen får reda på anklagelserna.

– Det är tråkigt att drabbas av en disciplinär påföljd utan att veta anklagelsen och därefter känna att man inte har fått en ärlig chans till en överprövning. Det är inte så ett rättssamhälle brukar fungera, säger Carl Norén.

Vid särskilt ingripande påföljder, som att auktorisationen upphävs, blir frågan extra känslig.

– Det handlar i praktiken om yrkesförbud, vilket är oerhört allvarligt. Då måste rättssäkerheten vara på högsta nivå, men i dag finns brister. Det är ett allvarligt problem, säger Carl Norén.

”RI är både åklagare och domstol”

Revisorsinspektionen hanterar både utredning och beslut i disciplinärenden. Det skapar en osäkerhet kring rättssäkerheten, menar Carl Norén.

– När ett disciplinärende ska avgöras vore det bättre om det fanns en funktion inom Revisorsinspektionen som agerar åklagare och formulerar anklagelsen, och en annan som dömer i målet. Då skulle revisorn få en tydligare bild av vad som ska bemötas.

Möjlighet till vägledning

Revisorsinspektionen ansvarar för att utveckla god revisorssed och god revisionssed. Praxis formas på flera sätt, bland att genom att Revisorsinspektionen utfärdar föreskrifter och allmänna uttalanden samt genom de ställningstagande som myndigheten gör vid beslut i disciplinärenden. Men enligt Carl Norén är besluten ofta för otydliga och ger inte den vägledning de borde göra.

– Det är bra att Revisorsinspektionen meddelar beslut i de här frågorna så att andra revisorer kan lära sig. Men det förutsätter att myndigheten förklarar vad som faktiskt krävs för att uppfylla regelverket, och inte bara pekar på vad som är otillräckligt.

Carl Norén anser även att disciplinåtgärderna i vissa fall är onödigt hårda.

– När det handlar om formaliafrågor, som dokumentation, borde Revisorsinspektionen i större utsträckning använda erinran och vägledning i stället för varningar. Det viktigaste är inte att sätta dit en enskild revisor, utan att ge tydlig vägledning på området.

Revisorsinspektionen har avböjt att kommentera kritiken.

 

Så går ett överklagande till

En revisor som fällts av Tillsynsnämnden för revisorer har rätt att överklaga beslutet.

1. Förvaltningsrätten – Första instans är förvaltningsrätten, där krävs inget prövningstillstånd. Målet avgörs vanligtvis av en domare och tre nämndemän.

2. Kammarrätten – Om revisorn är missnöjd med förvaltningsrättens dom kan beslutet överklagas till kammarrätten. Här krävs dock ett prövningstillstånd. Om prövningstillstånd meddelas avgörs målet vanligtvis av tre juristutbildade domare.

3. Högsta förvaltningsdomstolen – Om revisorn fortfarande är missnöjd kan domen överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Även här krävs prövningstillstånd, men det är sällsynt att det beviljas eftersom domstolen främst tar upp principiellt viktiga mål.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare