Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Helena Arvidsson Älgne har utsetts till ny ordförande i KPMG:s styrelse.
Foto: KPMG
Karriär

2021.03.04

Helena Arvidsson Älgne blir första kvinnan att fatta KPMG:s ordförandeklubba

Helena Arvidsson Älgne har utsetts till ny ordförande i KPMG:s styrelse efter Björn Hallin. Börsrevisorn med en bakgrund i FAR:s styrelse blir den första kvinnan på posten.

text:

Rakel Lennartsson

På onsdagseftermiddagen utsåg KPMG:s delägare sin första kvinnliga styrelseordförande någonsin: 59-åriga börsrevisorn Helena Arvidsson Älgne.

Hon har arbetat på KPMG i 26 år varav de tio senaste som delägare. Vid sidan av sitt arbete som huvudansvarig revisor för några av KPMG:s största kunder har Helena Arvidsson Älgne en bakgrund inom FAR:s styrelse.

– Åren i FAR har gett mig insikt i styrelsearbete och kontaktytor med kollegor i branschen. Jag har också haft möjlighet att följa branschens aktuella frågor, hålla mig informerad och förstå vad som är bra och mindre bra med olika förändringar och förslag, säger Helena Arvidsson Älgne till Balans.

Hennes karriärväg har gått via bransch- och yrkesfrågorna, snarare än via ledarskapet, och det är också på den grunden som hon nu utses till en av byråns finaste befattningar.

– Jag har inte gjort linjekarriär utan vuxit med mina uppgifter och mina kunder, säger hon.

Valberedningens ordförande Jörgen Graner intygar:

– Helena har en sällsynt god förmåga att hantera professionella frågor och har ett starkt kund- och marknadsfokus. Den kombinationen tillsammans med hög integritet och hennes starka engagemang för KPMG gör att hon har stort förtroende i organisationen.

”Som revisor blir man bara bättre och bättre med åren”, säger KPMG:s nya ordförande Helena Arvidsson Älgne. Foto: KPMG

Som ordförande för KPMG kommer Helena Arvidsson Älgne att fokusera på den nya globala strategi som KPMG antog förra året. Den syftar bland annat till att ta ett starkare grepp om KPMG som nätverk och att tillvarata digitaliseringens möjligheter.

– Vår nya strategi har ett starkt fokus på tillväxt vilket har medfört att vi stuvat om internt för att kunna stötta den resan. Men det är också en global strategi. Exempelvis krävs stora investeringar i infrastruktur och det krävs att vi gör dem tillsammans globalt, vilket innebär att vi behöver arbeta mer samordnat och enhetligt.

Helena Arvidsson Älgne ser hur digitaliseringen har förändrat kundernas efterfrågan från att ha varit personfokuserad till att bli tjänstefokuserad.

– Tidigare ville kunderna ha hjälp av en konsult att göra en skatteberäkning. Nu efterfrågar de en digital lösning för skatteberäkningar, exemplifierar hon.

Samtidigt som digitaliseringen är en utmaning, ser Helena Arvidsson Älgne att den innebär stora fördelar, inte minst ur jämställdhetssynpunkt.

Möjligheten att arbeta mer flexibelt och på distans kan ge förutsättningar att vara kvar i yrket även när barn och familj tar mycket tid i anspråk. Själv valde hon att trappa ner under småbarnsåren för att ”trycka gasen i botten” när hon var en bit över 40 år.

– Som revisor blir man bara bättre och bättre med åren. Det tar många år att bli en duktig revisor. Man ska inte vara rädd att ta det lugnare ett tag och backa tillbaka. Det viktiga är inte att göra en snabb karriär utan en bra karriär, säger KPMG:s nya ordförande Helena Arvidsson Älgne, 59 år.

Hon efterträder Björna Hallin som efter drygt fyra år som ordförande blir affärsområdeschef för Advisory.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare