Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.01.09
Riskkapitalbolagen har potential att utmana storbyråerna och den gamla partnermodellen. Men att kombinera vinstmaximering med att försöka utveckla byråer kan bli en jätteutmaning. Det säger branschexperten Jan Söderqvist i en intervju med Balans.
text:
Dan Håfström
Riskkapitalbolagens intåg inom redovisning och revision föder både förhoppningar och oro. Jan Söderqvist, branschexpert på Visma Spcs, har nyligen släppt sin , denna gång med stort fokus på Private Equity. Balans har intervjuat honom om utvecklingen.
– Jag tror att det på lång sikt kan vara att driva effektivisering och digitalisering framåt på ett sätt som byråerna själva inte skulle ha mäktat med. Men också att riskkapitalbolagen kan utöka och komplettera erbjudandet med andra tjänster till byråns slutkunder på ett helt annat sätt. Många av riskkapitabolagen har andra investeringar i sin portfölj där man kan hitta tjänster och produkter som kan gynna slutkunderna.
– Riskkapitalbolagen är ute efter att förbättra och effektivisera en hel organisation och har ett mer corporate synsätt. Det synsättet är inte lika tydligt på en storbyrå med en traditionell partnermodell som är mer individanpassad. Där jobbar delägarna i silos med sin egen kundstock. Kompetensförsörjningen inom utvecklingsområden är också en viktig fråga. I dag behöver byråerna kompetens inom hållbarhet, digitalisering och en rad andra områden. Frågan är hur de ska premiera sådan kompetens i en traditionell partnermodell som förutsätter att du ska ha en egen kundstock och egna intäkter för att göra karriär och bli partner.
– Det som händer nu är att riskkapitalisterna förvärvar byråer i ett tidigare stadium. Det handlar inte bara om att hitta ägare som vill göra en exit utan om att köpa upp byråerna när de fortfarande befinner sig i tillväxtskedet och där ägarna vill stanna kvar och driva verksamheten även efter förvärvet. Det minskar risken för avhopp av anställda och kunder eftersom ägaren är central för behålla byrån intakt. Men naturligtvis spelar tillväxten, lönsamheten och hur väl man har skött sin byrå en viktig roll.
– Att de får bra betalt redan i första skedet, och att de antagligen återinvesterar en del i byrån, ett kapital som också kan växa ganska kraftigt vid nästa vidareförsäljning. Men också i vissa fall att man som byråäagare får hjälp och stöttning med till exempel HR-tjänster, efterlevnad av PTL och därmed får bättre förutsättningar att fokusera på sin affär.
– Nej, det är en öppen fråga faktiskt. Det beror ju i slutändan på hur riskkapitalbolagen väljer att agera. Om riskkapitalbolagen kan driva på så att byråerna i högre grad utnyttjar digitaliseringen så tror jag att det kommer leda till bättre kvalitet så småningom. Här finns det en stor potential eftersom många byråer fortfarande jobbar väldigt manuellt och saknar tydliga processer och rutiner för att säkerställa kvaliteten.
– Ja, det kan mycket väl visa sig bli en jätteutmaning för riskkapitalbolagen att lyckas med att både höja vinstmarginalen och utveckla verksamheten. Det enklaste sättet att vinstmaximera är att låta mindre personal göra lika mycket arbete eller mer, alltså att få medarbetarna att producera mer än vad de gjorde tidigare. Det går till en viss gräns, men att verkligen effektivisera en byrå kräver teknisk utveckling och investeringar. För den som köpt upp ett antal byråer kommer det att ta tid och pengar att implementera ny teknik och lära upp personal på nya arbetssätt. Det kanske visar sig vara alldeles för dyrt och krångligt, vilket kan leda till att de nya ägarna hellre fokuserar på prishöjningar om man inte lyckas förbättra bruttovinsterna. Fortfarande så arbetar de flesta konsoliderade på timtid. Effektivisering betyder färre timmar att fakturera. Det tappet måste på något sätt fyllas upp med mer timmar eller prishöjningar.
– Helt enkelt för att det är det enklaste sättet att vinstmaximera verksamheten. Tittar vi på andra branscher som gått igenom en konsolidering, till exempel veterinärbranschen, ser vi också att det blivit väldigt dyrt att ta sitt djur till veterinären i dag. Vi ska också komma ihåg att många byråer, inte minst inom redovisning, fortfarande håller relativt låga priser. Därför finns det faktiskt en viss marginal för de nya ägarna att höja priserna.
– Ja, kanske, men om riskkapitalbolagen ska lyckas med att få kunderna att acceptera prishöjningar så tror jag att nyckeln är att behålla de gamla ägarna i verksamheten. Det är de som har sina kunders förtroende och kan motivera varför arbetet ska kosta mer. I sammanhanget är det också nödvändigt att nämna en företeelse som kan komma att försvåra prishöjningar, nämligen konkurrensen från den våg av relativt unga byråer som med hjälp av moderna verktyg kan hålla lägre produktionskostnader och leverera exakt samma tjänster till ett lägre pris.
– Jag kan förstå den oro som finns och känner mig själv väldigt skeptisk till just förvärvet av revisionsbyråer. Jag hade faktiskt inte förväntat mig att riskkapitalbolagen skulle förvärva revisionsbyråer utan trodde att de skulle fortsätta att fokusera på redovisningsdelen.
– Ja, jag tror att det kommer att fortsätta, och om vi tittar på redovisningsmarknaden så tror jag att den kommer att vara konsoliderad till 50-60 procent till år 2030. När det gäller revision så är det mycket svårare att göra några prognoser, men jag är övertygad om att riskkapitalbolagen fortsätter att förvärva revisionsbyråer och revisionsverksamhet, såvida det inte händer någonting i form av nya regleringar eller om det inträffar någon skandal som får våra styrande att sätta stopp.
På mässan Ekonomi & Företag intervjuade tidningen Balans Jan Söderqvist om ämnet. Se ett klipp från intervjun nedan:
Läs också: