Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.05.14
För fyra år sen stod André Svensson på en mässa i Lund och märkte att studenterna på plats varken kände till hans byrå BDO eller revisorsyrket. − Då tänkte jag att här måste vi göra ett mycket bättre jobb och bestämde mig för att ändra på det.
text:
Kristina Israelsson
foto:
BDO
Att André Svensson började jobba med revision var mer eller mindre en tillfällighet. För att kunna kombinera sitt stora intresse för skidåkning med studier sökte han sig till Luleå efter studenten där han pluggade redovisning och ekonomistyrning. Ett halvår före examen 2021 var det dags att söka jobb, men i och med pandemin hade många företag anställningsstopp.
− Min plan var att söka en controllertjänst på ett större bolag, men jag fick höra att revisionsbyråerna alltid söker folk och att det är en bra skola, oavsett vad man vill göra i framtiden. Jag skickade in några ansökningar och fastnade för BDO i Malmö.
Men, någon tydlig bild av vad en revisor egentligen gör hade han vid det här laget inte.
− Min bild var väl mer eller mindre då att en revisor var en välklädd person som höll på med siffror och tjänade mycket pengar och jag hade absolut ingen koll på skillnaden mellan en revisor, redovisningsekonom och redovisningskonsult.
− Det som överraskade mig mest var hur varierat och socialt jobbet är. Jag hade en väldigt stereotyp bild av en person som sitter på ett kontor ensam bakom en skärm hela dagarna. Teamarbete var absolut inget som jag förknippade med en revisor, men i verkligheten är det ju raka motsatsen. Som revisor jobbar du ju i princip i team mest hela tiden och både kunder och medarbetare varierar. I mitt team här på BDO är vi en mix av medarbetare i olika åldrar
− Strax efter att jag började mitt första jobb inom revison på BDO i Malmö så fick jag vara med på den årliga studentmässan ”eeeDays” i Lund. Där på plats på mässan märktes det tydligt hur få som visste vilka BDO var och det saknades också någon som höll ihop vår studentverksamhet. Eftersom behovet av att nå ut till studenter och locka nya talanger till branschen är stort kände jag spontant att här måste vi göra ett bättre jobb. Så jag tog fram ett förslag på en plan med olika aktiviteter och evenemang där vi skulle kunna medverka för att öka kännedomen om BDO bland studenter i regionen som jag stämde av med min chef och ansvariga i Lund. De gjorde ”tummen upp” och från att enbart ha varit med på en studentmässa om året medverkade vi på allt ifrån nollningar, Luciafiranden och gjorde olika former av pop-up event på universitetet. Vi började också med ett så kallat Internship där två studenter från ekonomiprogrammet fick chansen att vara på plats på BDO:s kontor i Malmö två gånger i veckan för att få en inblick i och lära sig yrket. Allt detta tillsammans resulterade i betydligt fler jobbansökningar till BDO från studenter i Lund, vilket naturligtvis kändes jätteroligt.
Efter två år på BDO i Malmö kände André Svensson att han ville bo närmare familjen och sökte därför jobb på BDO:s kontor i Göteborg där han till viss del fortfarande är engagerad i studentverksamheten vid sidan av jobbet som revisor.
− Det har varit otroligt utvecklande att bygga upp något från grunden. Efter flera år som drivande kraft har jag lämnat stafettpinnen vidare – men är långt ifrån färdig med mitt engagemang. Det är väldigt givande att möta studenter, inspirera och bidra till att visa vad revisorsyrket faktiskt innebär. I dag ska jag faktiskt ta emot en gymnasieklass som jag var ute och föreläste för om hur en årsredovisning är uppbyggd. Nu ska de komma hit till kontoret och presentera en uppgift som de fick så det ska bli jättespännande.
− Att vi jobbar mycket och sen har de generellt svårt att sätta fingret på vad en revisor egentligen gör. De vet inte skillnaden på en revisor, redovisningsekonom och redovisningskonsult. Den vanligaste frågan som jag brukar få från studenter är nog om vi jobbar så mycket som ryktet säger. Sen får man en del frågor om lönen och så.
− Revision låter kanske torrt och traditionellt. Men det är en framtidsbransch med mycket teknik, utveckling och variation. Branschen i stort behöver därför tillsammans fundera över hur vi presenterar revison få det mer innovativt och modernt sätt som stämmer överens med den framåt och teknikdrivna bransch som vi faktiskt verkar i. Många av de studenter jag träffar har absolut ingen aning om vad en revisor är, men tolkar det ofta som något gammalmodigt. Här är det ju upp till alla oss som jobbar i branschen att visa på motsatsen.
− Mitt mål är att skriva provet för att bli auktoriserad revisor, men det är något som växt fram allteftersom. Jag älskar att jobba med revision och vill bara lära mig mer och mer. Så att bli auktoriserad och få vara ytterst ansvarig för egna kunder känns som ett steg i rätt riktning. Jag har snart jobbat i fyra år nu och på byrån har vi riktlinjer om att skriva auktorisationsprovet efter 5–6 år så jag siktar på att skriva det hösten 2026. Sen brinner jag verkligen för detta med ledarskap, att förbättra och utveckla saker och ting och skapa relationer med olika människor. Så på lite längre sikt skulle jag gärna vara med och påverka – kanske som regionchef eller vd en dag. Då får man ju verkligen vara med och driva saker framåt.
Andrés karriärtips:
Har du en idé – ta initiativet! Vänta inte på att någon ska be dig. Ledare uppskattar drivna personer som presenterar konkreta lösningar. Lägg fram ett genomtänkt förslag – då ökar chanserna att få ett ja.