Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2025.04.25

Tillsynsnämnden för revisorer oenig om beslut

En oenig tillsynsnämnd beslutade vid senaste mötet att ge en revisor en erinran för bristande granskning av en samfällighetsförening. De senaste fem åren har nämnden bara varit oenig vid en handfull tillfällen. I samtliga fall har nämndens revisorer reserverat sig mot beslutet.

text:

Eric Widegren

foto:

Getty Images

Revisorsinspektionen har gett en erinran till en revisor för bristande granskning i ett uppdrag för en samfällighet. Men det var inte alla ledamöter i tillsynsnämnden som stod bakom beslutet. En av de två revisorerna i nämnden bedömde att revisorn utfört tillräckliga granskningsåtgärder och att det inte fanns skäl att ge en erinran.

Ovanligt med oenighet i nämnden

Det är ovanligt att tillsynsnämnden är oenig vid beslut. Under de senaste fem åren har det bara hänt vid en handfull tillfällen. Det har gällt beslut om erinran, förhandsbesked och dispensärenden. När det gäller beslut om varningar och upphävande har nämnden i samtliga fall varit enig om besluten.

I tillsynsnämnden gäller majoritetsbeslut. En skiljaktig mening har därför ingen inverkan på beslutet och leder inte till någon särskild diskussion eller uppföljning i nämnden.

Oftast revisorer som går emot beslut

Två av tillsynsnämndens nio ledamöter är auktoriserade revisorer. Övriga ledamöter är jurister och experter inom olika områden, bland annat från Skatteverket, Finansinspektionen och Svenskt Näringsliv. Under de senaste fem åren har det alltid varit en av revisorerna – och i flera fall båda – som haft en skiljaktig mening.

”Revisorerna agerar utifrån sitt professionella omdöme”

Claes Norberg, redovisningsspecialist på FAR.

Claes Norberg, redovisningsspecialist på FAR och tidigare ledamot i tillsynsnämnden, delade revisorernas uppfattning vid två tillfällen. Han menar att alla ledamöter har möjlighet att uttrycka sin uppfattning och också gör det.

– Min erfarenhet är att diskussionen inom nämnden är saklig och öppen. Jag tror att revisorerna bedömer frågan utifrån sin erfarenhet och professionella omdöme. För egen del har jag har gjort det utifrån min förståelse av de förhållanden som har prövats, i förhållande till tillämpliga regler och standarder.

Enligt Claes Norberg är det naturligt att det oftast råder stor enighet i nämnden.

– Min uppfattning är att ärendena generellt varit väl utredda och förslagen till beslut välformulerade. Man bör också komma ihåg att nämnden endast får del av ärenden där en disciplinär åtgärd föreslås.

 

Bakgrund – erinran för bristande granskning i samfällighetsförening:

Revisorsinspektionen gav vid tillsynsnämndens senaste möte en erinran till en revisor för bristande granskning i ett uppdrag för en samfällighet. Föreningen hade vid en extra stämma fattat beslut om uttaxering för en redan förfluten period, vilket Revisorsinspektionen ansåg att revisorn borde ha granskat närmare. Trots att revisorn kände till att det saknades dokumenterade beslut för perioden, inhämtade han inte tillräckliga revisionsbevis för att kunna bedöma besluten.

Revisorsinspektionen ansåg därför att revisorn har åsidosatt god revisionssed och beslutade att ge revisorn en erinran. En av revisorerna i tillsynsnämnden valde dock att framföra en skiljaktig mening eftersom han inte bedömde att det fanns skäl för en disciplinär åtgärd.

 

Ordinarie ledamöter i Tillsynsnämnden för revisorer:

  • Sten Andersson (ordförande), f.d. justitieråd Högsta domstolen
  • Christina Eng (vice ordförande), lagman Kammarrätten i Stockholm
  • Tomas Algotsson, enhetschef Skatteverket
  • Maria Danckler, auktoriserad revisor PwC
  • Emma Norburg, advokat
  • Magnus Fredmer, auktoriserad revisor EY
  • Sofia Bildstein-Hagberg, redovisningsexpert, Svenskt Näringsliv
  • Sophie Degenne, senior rådgivare Finansinspektionen
  • Jessica Östberg, docent och universitetslektor vid Linköpings universitet
Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare