Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images.
Fördjupning

2021.10.10 | Uppdaterad: 2024.11.26

Tillfällig skattereduktion för inventarier – så ska den redovisas

Denna artikel är ursprungligen publicerad 20 oktober 2021.

I oktober beslutade riksdagen att en skattereduktion för investeringar i inventarier införskaffade 2021 skulle införas. I den här artikeln går FAR:s Operativa grupp Finansiell Rapportering – Redovisning igenom hur skattereduktionen redovisas enligt IFRS, K3 och K2.

Riksdagen antog 13 oktober 2021 propositionen Skattereduktion för investeringar i inventarier anskaffade år 2021 (prop 2020/21:207).

I propositionen anges en skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffas under kalenderåret 2021. Reglerna i korthet och något förenklat innebär att en skattereduktion för inventarier erhålles utifrån anskaffningsvärdet för sådana inventarier som anges i 18 kap 1§ första stycket inkomstskattelagen, det vill säga maskiner och inventarier som är avsedda för stadigvarande bruk. Det lämnas ingen skattereduktion för immateriella tillgångar. Skattereduktionen gäller såväl fysiska som juridiska personer i inkomstslaget näringsverksamhet.

För skattskyldiga som har kalenderår som räkenskapsår gäller skattereduktionen för inventarier som anskaffas under 2021 och som finns kvar till och med utgången av 2022. Skattereduktionen uppgår till 3,9 procent, det vill säga om en investering görs på 100 minskas skatten med 3,9. Reduktionen för inventarier kan göras mot inkomstskatt, kommunal fastighetsavgift och statlig fastighetsskatt. Den kan nyttjas tidigast inkomståret 2022 och eventuell kvarvarande reduktion kan föras vidare och nyttjas för inkomståret 2023.

Skattereduktionen för inventarier ska inte anses utgöra näringsbidrag i inkomstskattelagens mening, enligt en särskild bestämmelse som föreslås i den lagen.

Denna artikel behandlar hur skattereduktionen för investeringar i inventarier införskaffade 2021 ska redovisas enligt tre olika redovisningsregelverk: IFRS, K3 och K2. För varje ramverk uppstår specifika frågor kring tillämpliga principer och kapitel, då skattereduktionen omfattar skattemässiga avdrag snarare än direkta bidrag. Artikeln utforskar vilken IFRS-standard som är mest lämplig, vilka kapitel i K3 som bör användas för vägledning, och hur skattereduktionen hanteras i K2 när specifik vägledning saknas.

Läs artikeln i sin helhet här:

Funderar du på att skriva en fördjupningsartikel?

Hör av dig till redaktionen@far.se

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

utgiven av

Ansvarig utgivare