Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2024.09.04

Små marginaler på revisorsprovet: Många väldigt nära godkänt

Många som gör revisorsprovet är snubblande nära att lyckas bli auktoriserade revisorer. Det visar Balans analys av resultaten på revisorsprovet.

text:

Kristina Israelsson

Bara 36 procent av de totalt 118 tentanderna blev godkända på vårens revisorsprov. Det är den lägsta andelen som fått godkänt sedan det nuvarande revisorsprovet skapades 2013. En stor andel av tentanderna var dock mycket nära att klara provet.  För att bli godkänd krävs 60 procent rätt, det vill säga 90 poäng av totalt 150 poäng.  Vid senaste provtillfället hade 28 procent av tentanderna ett resultat som låg inom 10 poäng från gränsen till godkänt. 13 procent lång inom 5 poäng från att få godkänt. För att ge lite perspektiv på resultatet: Den som ligger 10 poäng ifrån godkänt hade behövt klara 6,7 procent större andel av provet för att få godkänt. Den med ett resultat fem poäng ifrån godkänt hade behövt klara 3, 3 procent större andel av provet.

RI: Noll rätt eller 89 gör ingen skillnad

Christer Pettersson, sekreterare i Revisorsinspektionens examensråd, berättar att RI inte sett någon anledning att modifiera provet med anledning av att många är nära att få godkänt.

– Antal poäng är ett verktyg för att säkerställa att tentanderna klarar detta och då är det endast lika med eller över poänggränsen för godkänt som är intressant. Det vill säga om du har 90 poäng eller 150 poäng är lika mycket godkänt på samma sätt som 0 poäng eller 89 poäng är lika med underkänt, säger Christer Pettersson.

Är det här rätt sätt att sålla?

Robert Wennberg. Foto: Christian Gustavsson

Robert Wennberg, affärsområdeschef Kompetens på FAR, som har följt resultaten från revisorsprovet under många år, ser å andra sidan de små marginalerna som ett skäl till att fundera över hur man ska utforma, och även rätta provet. Att så låg andel klarar provet gör att provets validitet kan ifrågasättas menar Robert Wennberg.

– Vi måste våga ställa frågan om det här verkligen är rätt sätt att sålla ut de personer som kommer att kunna bli duktiga revisorer i framtiden, säger Robert Wennberg.

Han påpekar att det är oerhört få tentander som lyckas få över 80 procent rätt på provet. Vid det senaste provtillfället var 114 av 150 poäng det bästa resultatet.

– Jag tror att man behöver titta på vad som krävs för att få full poäng på en fråga. Det är oerhört komplexa frågeställningar som tentanderna ställs inför och uppenbarligen är det väldigt få som lyckas pricka in precis de svaren som provkonstruktör och rättare har tänkt sig, säger Robert Wennberg.

 

Fakta revisorsprovet

  • Minst 90 poäng av 150 krävs för godkänt.

Provet våren 2024

  • 36 procent fick godkänt på provet.
  • Bästa enskilda provresultat var 114 rätt (av 150).
  • 28 procent hade ett resultat som var inom 10 poäng från att få godkänt. Den som hade 10 poäng ifrån godkänt resultat hade behövt klara 6,7 procent större andel av provet för att få godkänt.
  • 13 procent hade ett resultat som var inom 5 poäng från att få godkänt. Den som hade fem poäng ifrån godkänt resultat hade behövt klara 3,35 procent större andel av provet.

Provet 2013 – 2024

  • Medelvärdet av andel godkända prov mellan 2013-2024: 57 procent
  • Bästa enskilda provresultat 2013-2024: 135

Enligt revisorsförordningen ska revisorsprovet leva upp till följande:

”3 §   Revisorsexamen ska säkerställa att revisorn har tillräckliga teoretiska kunskaper för att utföra lagstadgad revision och granskning av hållbarhetsrapporter i företag av olika storlek och med olika slags verksamhet samt förmåga att i praktiken tillämpa sådana kunskaper i revisions- och granskningsarbetet.”

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare