Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Enligt ett EU-direktiv måste IFRS ingå som ämne i revisorsprovet, menar Per Johansson på Revisorsinspektionen.
Yrkesvardag

2024.12.12 | Uppdaterad: 2024.12.13

RI: “Omöjligt att ta bort IFRS från revisorsprovet”

Revisorsinspektionen lanserar en digital plattform för revisorsexamen våren 2025. Syftet är att alla ska få samma förutsättningar vid provtillfället. Samtidigt fortsätter debatten om revisorsprovet, inte minst när det gäller kraven om IFRS. Per Johansson på Revisorsinspektionen berättar om förändringsarbetet och ger sin syn på hur provet bör utformas.

text:

Eric Widegren

Under de senaste åren har Revisorsinspektionen analyserat kompetenskraven och hur dessa ska testas i framtida prov för revisorsexamen. Det första steget tas under våren 2025 när myndigheten lanserar en digital plattform för provet. Enligt Per Johansson, myndighetschef på Revisorsinspektionen, har en av utgångspunkterna varit att alla ska få samma förutsättningar.

Per Johansson. Foto: Christian Gustavsson

– I dag är det inte reglerat vad man får ha med sig till provet och många tentander har med sig stora resväskor med böcker och flera datorskärmar. Det har blivit en fråga om vem som preppat hårddisken mest. Nu kommer alla få tillgång till samma hjälpmedel i form av FAR Online.

Debatt om IFRS

Samtidigt pågår en intensiv debatt i branschen och det finns röster som menar att det krävs större förändringar. Debatten har handlat mycket om IFRS och huruvida det området bör hanteras separat. Det har bland annat förts fram förslag om att komplettera revisorsprovet med en eller att införa .

Per Johansson menar att det finns en tydlig reglering kring vad som ska ingå i provet.

– Det finns ett EU-direktiv som definierar vilka ämnen och områden som ska ingå i examen. IFRS är en del som måste ingå. Sedan kan man alltid fundera på tyngdpunkten och fördelningen mellan olika områden. Det är något vi kommer att titta vidare på.

Nationell licens kräver utredning

Enligt Per Johansson är det möjligt att klara revisorsexamen utan att kunna allt om IFRS. Frågorna på provet omfattar företag av olika ekonomiska storlekar, skilda verksamheter och redovisningsnormer.

– Enligt Revisorsinspektionens analyser får tentanderna från de sju största revisionsföretagen i genomsnitt något bättre resultat på frågor om IFRS än de som kommer från de övriga revisionsföretagen. Skillnaden är dock liten, säger Per Johansson.

Dessutom finns det utmaningar med flera auktorisationer.

– Alternativet är att gå tillbaka till någon form av nationell revisorsexamen, likt den tidigare titeln godkänd revisor. Men det skulle krävas en utredning för att se om det överhuvudtaget är möjligt och det är i slutändan en fråga för regering och riksdag att besluta om.

Stegvisa förändringar

Per Johansson betonar vikten av att vara väldigt försiktig och göra stegvisa förändringar av provet. Han menar att det blir svårt att analysera konsekvenserna om det sker för många förändringar på en och samma gång.

– Det finns ingen gemensam uppfattning i den här frågan men min bild att de flesta är överens om att kvaliteten och svårighetsgraden ska vara oförändrad. Auktoriserad revisor är inte vilken profession som helst. Det är ett yrke som fyller en enormt viktig funktion i samhället.

Det första provtillfället på den digitala plattformen äger rum 26–27 maj 2025.

 

Obligatoriska områden för revisorsexamen

I revisorsutbildningen ska det ingå avklarade studier inom obligatoriska ämnesområden. I den teoretiska utbildningen ska elva obligatoriska ämnesområden ha studerats med godkänt resultat:

  1. allmän redovisningsteori och redovisningsprinciper
  2. rättsliga krav och standarder rörande upprättande av årsredovisning och
    koncernredovisning
  3. internationella redovisningsstandarder
  4. räkenskapsanalys
  5. intern redovisning och ekonomistyrning
  6. riskhantering och intern kontroll
  7. räkenskaps- och förvaltningsrevision samt yrkeskunnande
  8. rättsliga krav och yrkesregler rörande lagstadgad revision och revisorer
  9. internationella revisionsstandarder
  10. yrkesetik och oberoende
  11. hållbarhet

Ämnesområdena 1–5 ska ha studerats vid universitet eller högskola. Ämnesområdena 6–11 ska ha studerats vid revisionsföretag, universitet eller högskola. Revisionsföretaget måste i så fall ha en av Revisorsinspektionen godkänd utbildningsplan.

Därutöver prövas kunskaper i följande ämnesområden i den mån de är relevanta för revisionsverksamhet:

  1. associationsrätt och företagsstyrning,
  2. obeståndsrätt och förmögenhetsbrott,
  3. beskattningsrätt,
  4. civilrätt och handelsrätt,
  5. arbetsrätt och socialrätt,
  6. informationsteknik och datorsystem,
  7. organisationslära och nationalekonomi,
  8. matematik och statistik, och
  9. grundprinciper för ekonomisk förvaltning av företag.

Källa: Revisorsinspektionen

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare