Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2021.06.11 | Uppdaterad: 2021.10.14
G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt. Vad innebär det för Sverige? Inte mycket just nu. Men branschen behöver vara på tårna, säger FAR:s skatteexpert Hans Peter Larsson.
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
Under det nyligen avslutade G7-mötet mellan Italien, Frankrike, Tyskland, Kanada, USA, Storbritannien och Japan, har de sju länderna gjort upp om ramarna för en ny internationell bolagstaxering.
Det går ut på att de ungefär hundra största och mest lönsamma bolagen i världen ska betala minst 15 procent i skatt.
– Vid en första anblick påverkar inte detta majoriteten av de svenska bolagen, då vi har en bolagsskatt som ligger över 20 procent. Dessutom har få svenska bolag dotterbolag på exempelvis Caymanöarna och andra lågskatteländer. Men det är intressant att man har kommit överens om det här i den riktningen, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.
Uppgörelsen kan innebära att Sveriges generösa avdragsregler för investeringar och avskrivningsreglerna i förlängningen blir hotade, fortsätter han.
– Det här är en viktig postpandemitendens, det indikerar sådant som kan komma. Det visar också på en ambition att beskatta företag hårdare. Revisorer och skatterådgivare, de som pratar strategi med sina kunder och vill vara väl pålästa och allmänbildade, bör absolut ha koll på frågan, säger Hans Peter Larsson.
Fler internationella skattenyheter på Balans webb