Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.04.29
Fördomar påverkar fortfarande chanserna till ett jobb. Det finns också ett upplevt kompetensgap: De personer som skulle bidra till ökad mångfald har inte rätt kompetens, enligt företagen. Det visar en ny rapport från Järvaveckan Research och PwC Sverige.
text:
Kristina Israelsson
För tredje året i rad släpper PwC Sverige i samarbete med Järvaveckan Research rapporten . Totalt besvarade företagsledare från 501 företag årets undersökning som handlar om hur svenska företag arbetar med mångfald och inkludering. Av svaren framgår bland annat att det finns ett upplevt kompetensgap, det vill säga att de personer som skulle kunna bidra till ökad mångfald inte har de kompetenser som företaget efterfrågar. Men även att det är för få sökande bland de som skulle kunna bidra till att öka mångfalden på arbetsplatsen. Rapporten visar också att fördomar om etnicitet, dialekt, icke-svenskklingande namn och trostillhörighet påverkar rekryteringsprocesser. Tio procent upplever att diskussioner om mångfald och inkludering ofta undviks på företaget av rädsla för att säga eller göra ”fel”.
− Nu när det kanske är viktigare än någonsin att slå vakt om det öppna samtalet så skickar detta oroande signaler. Vi hoppas därför att den här rapporten ska öppna upp för nya samtal på arbetsplatser, i branschorganisationer, runt middagsbord, i politiken och på många andra mötesplatser. Samtal som i sin tur kan inspirera till konkreta insatser som leder i rätt riktning, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på PwC.
− I rapporten uppger nästan en av tre ledare på de större företagen att de tar ställning för mångfald och inkludering i sin externa kommunikation. 35 procent arbetar aktivt med sina rekryteringsprocesser för att öka mångfalden bland anställda. Samtidigt efterlyser 31 procent ytterligare lagstiftning för att komma framåt. Utifrån vårt perspektiv ser vi att mångfald och inkludering är ett ansvar som även kan ge fördelar rent affärsmässigt. Vi instämmer i att det kan behövas mer tydlig lagstiftning, men även mer kunskap, nätverkande och erfarenhetsutbyte tillsammans med det arbete som redan görs på många arbetsplatser. Kontinuitet och långsiktighet är två bärande element i allt detta.
− Att fyra av tio företagsledare i undersökningen anser att integrationsansvaret ligger på näringslivet visar att många ser att företag och organisationer spelar en viktig roll i det här arbetet. Respondenterna ser även att det finns en förväntan från samhället, men även från såväl medarbetare som arbetssökande, att företag arbetar aktivt med de här frågorna. Så ur perspektivet att klara sin kompetensförsörjning och vara attraktiva på talangmarknaden är det oerhört viktigt att företag adresserar dessa frågor och även har ett strukturerat arbete för det.
Den 11–14 juni går Järvaveckan 2025 av stapeln och PwC finns återigen på plats, bland annat för att prata om rapporten ”Mångfald och inkludering”. Johan Eriksson hoppas att årets mötesplats blir ännu en succé och att det öppna samtalet fortsätter.
− I en värld av osäkerhet och brus, där myter skymmer sikten och sanningar ofta prövas, är det vår gemensamma uppgift att bygga broar av förståelse och inkludering. Endast genom att omfamna mångfald och nya perspektiv kan vi skapa en framtid där alla räknas och varje individ finner sin plats, säger Johan Eriksson.
Ta del av rapporten: