Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.02.04
Nyligen blev Frejs Revisorer en del av en ny revisionskoncern med PE-bolaget Adelis som delägare. VD:n Mikael Glimstedt, ser flera fördelar med affären. – Många långsiktiga frågor för vår bransch är svåra att lösa inom ett konventionellt partnerskap, säger han.
text:
Dan Håfström
I mitten av januari offentliggjorde ett nytt revisionsbolag, delägt av PE-bolaget Adelis, förvärvet av fyra revisionsbyråer: Frejs Revisorer, Crowe Osborne, RSM Göteborg och Qrev. Balans har intervjuat Mikael Glimstedt, VD för Frejs Revisorer, om hur han ser på affären.
– Frejs har verkat framgångsrikt som en fristående byrå i drygt 50 år. Det har gått alldeles utmärkt, förstås efter mycket hårt arbete fördelat på många händer. Det pågår dock på flera sätt en ständig utveckling i samhället, näringslivet och inte minst revisionsbranschen. I vår bransch har det dessutom ett bra tag tenderat att ständigt tillkomma nya fokusområden, regelverk och därtill ökande krav inom compliance och dokumentation. Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att bibehålla höga krav på oss revisorer, jag menar inget annat, men det blir allt svårare även för oss mellanstora byråer att mäkta med. I våra kunduppdrag eftersträvar vi alltid effektivitet, det ligger därför en stor poäng i att söka samverkan med likasinnade byråer när det kommer till erfarenhetsutbyte, systemfrågor och andra gemensamma behov. Så vi tar det här steget för att samla våra krafter i syfte att tillsammans gå in i framtiden bättre rustade och för att tydligt visa att vi är ett fortsatt och självklart alternativ i det marknadssegment som de största byråerna tenderar att prioritera ner, ett segment som förtjänar fullt fokus från sina lokala, effektiva, kunniga och engagerade revisorer, redovisare och rådgivare.
– I vårt fall har det redan från början varit upplagt som en joint venture, fyra starka byråer gör gemensam sak med en likasinnad finansiell minoritetspartner med branschens, medarbetarnas och näringslivets bästa för ögonen. Adelis påvisar ett genuint intresse för vår bransch men uttalar också tydligt att det förstås inte är de som ska driva verksamheterna, vi är helt överens om att det gör vi bäst själva med så liten gemensam overhead som möjligt.
– Det finns stora likheter mellan de fyra grundarbyråerna: Frejs, Crowe Osborne, RSM Göteborg och Qrev, och en mycket hög grad av samsyn på behoven framåt. Dock har byråerna styrkor inom olika områden som kompletterar helheten på ett bra sätt. Avsikten är att nyttja våra samlade resurser för att åstadkomma en högre utvecklingstakt och därmed en högre nivå och bredd inom metodik och systematik för att bättre möta framtidens behov, utan att ge avkall på vår identitet och unicitet.
– Ordet ägarbyte passar inte riktigt in här, vi bildar visserligen en ny koncern, men tidigare partners från de fyra byråerna har fortsatt majoritet i det nya gemensamma ägarbolaget. Utöver att majoritetskravet följer av lag så är det dessutom ett mycket viktigt principiellt förhållande gentemot våra medarbetare, kunder och branschen. För Frejs medarbetare innebär det här steget att vi alla även fortsatt är del i en ambitiös och framåtriktad organisation, med mycket goda möjligheter till personlig utveckling. Och en tydlig och framåtriktad partnermodell för långsiktig hållbarhet i verksamheten och vår del av branschen.
– Vi har lagt stor energi på att från dag ett ha effektiva rutiner för bibehållen opartiskhet och självständighet, alltså oberoende, inom uppdrag, såväl mellan byråerna som gentemot Adelis portföljbolag. Det klargjordes redan på tidigt stadium från Adelis sida att det är viktigt även för dem att oberoendet aldrig äventyras. Tystnadsplikten är en annan viktig fråga, den sköter vi revisorer som vanligt och Adelis har ingen insyn i uppdrag.
– Jag har full respekt för att man kan ha vissa principiella betänkligheter kring PE-bolagsägande i vår bransch, vi ska ju alla vara professionellt skeptiska. Men faktum är att många långsiktiga frågor för vår bransch – såsom digitalisering, revisorsbrist och kvalitet hos oss mellanstora byråer – är svåra att lösa inom ett konventionellt partnerskap. Här kommer vår framåtriktade partnermodell och Adelis finansiella styrka och långsiktiga investeringsvilja vara en enorm tillgång, för såväl Frejs och våra systerbolag, som hela branschen. Så professionellt måste man se det från fall till fall, har man rätt finansiell partner och har alla bitar på plats så finns det inga hinder men tvärtom många möjligheter.
– Jag ser det som en självreglerande fråga, en majoritet som består av revisorer kommer bara acceptera en övergång av den finansiella ägarandelen till en lämplig aktör. Därmed vore det fel av oss grundarbyråer och planerat tillkommande byråer att nu lägga energi i den frågan, vi ska skapa ett slagkraftigt alternativ på marknaden som står upp för etik och hållbara affärsmetoder.
Läs också: