Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.05.23
Otydliga regler kring granskningen av statliga bidrag kan underlätta bidragsfusk och undergräva förtroendet för revisionsbranschen. Det visar Revisorsinspektionens tematillsyn. FAR, som länge efterfrågat en central motpart inom statsförvaltningen, vill nu inleda en dialog om ett gemensamt ramverk för granskning av statliga bidrag.
text:
Eric Widegren
foto:
Getty Images
Revisorernas granskning av statliga bidrag är ett viktigt verktyg för att motverka bidragsfusk och annan ekonomisk brottslighet. Men Revisorsinspektionens senaste tematillsyn visar att det finns en otydlighet i vad revisorn ska granska, vilket riskerar att undergräva förtroendet för systemet.
Revisorsinspektionen konstaterar att det ofta finns ett förväntansgap mellan vad myndigheterna förväntar sig att få och vad revisorn kan leverera. Rapporten visar att oklara regler och varierande krav från bidragsgivande myndigheter gör granskningsuppdragen svårtolkade. Revisorer som inte har tillräcklig kunskap om de olika regelverk som finns för revisorsyttranden riskerar även att lämna felaktiga granskningsrapporter.
FAR har länge lyft samma problematik. Redan 2021 inrättade FAR en särskild operativ grupp för att stötta medlemmar i frågor kring intyg och yttranden och föra dialoger med olika myndigheter för att höja kunskapen på området. Målet är bland annat att bidra till tydligare vägledning i uppdrag där revisorer ska uttala sig om statliga bidrag.
Tomas Mathiesen, auktoriserad revisor på KPMG och ordförande i FAR:s operativa grupp för intyg och yttranden, välkomnar Revisorsinspektionens slutsatser och förslag.
– Vi ser framför allt stora möjligheter i dialogen mellan statsförvaltningen och branschen. Det vore värdefullt om vi kunde ta fram ett gemensamt ramverk för granskning av statliga bidrag. FAR har länge sökt en central motpart inom statsförvaltningen och jag hoppas att den här rapporten ska öppna upp för det.
FAR kommer att vidta ett antal åtgärder med anledning av tematillsynen. Målet är att minska osäkerheten hos både revisorer och myndigheter.
– FAR har till viss del väntat in tematillsynen för att kunna ta nästa steg och få till en samverkan med statsförvaltningen och Revisorsinspektionen. Vi planerar även ett kunskapshöjande webbinarium, fortsatt utveckling av mallar och stödmaterial samt en fortsatt med bidragsgivande myndigheter, säger Tomas Mathiesen.
Enligt Tomas Mathiesen skulle tydligare regler och ett gemensamt ramverk även minska risken för att revisorer utnyttjas som ”möjliggörare” av ekonomisk brottslighet.
– Otydliga kriterier för hur statliga bidrag får användas, ska rapporteras och granskas leder till att uppföljningen från bidragsgivaren inte blir tillräckligt täckande. Det leder till en otydlighet för alla inblandade, vilket kan leda till att bidrag används fel av ren okunskap.
Revisorsinspektionens förslag till åtgärder
Mot bakgrund av de problem som identifierats i tematillsynen ger Revisorsinspektionen bland annat följande rekommendationer och förslag till åtgärder.
Källa: Revisorsinspektionen