Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2021.03.01 | Uppdaterad: 2021.10.15
Nyligen röstade EU-ministrarna om gemensamma regler för att globala företag offentligt ska redovisa vad de betalar i skatt i sina verksamhetsländer. Sverige är ett av få länder som röstade nej. Och nu ökar påtryckningarna.
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
Redan 2016 presenterade EU förslaget om så kallad land-för-land-rapportering. Det går ut på att internationella företag öppet måste redovisa i vilka länder de bedriver ekonomisk verksamhet, vilka förtjänster de gör och hur mycket skatt de betalar i respektive land där de är aktiva.
Sverige har i alla år varit emot, tillsammans med ett fåtal andra länder. Den svenska hållningen är att detta är en skattefråga, inte en redovisningsfråga.
– Från FAR har vi sagt att bolagen på frivillig basis ska kunna vara transparenta med sin skatteredovisning. I det ingår land-för-land-rapporterna. Vi pekar alltså på möjligheterna att kunna dela med sig och lägga fram detta på bordet, säger Hans Peter Larsson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR och skatteansvarig på FAR.
Han menar att omvärlden – och främst EU – nu sätter press på att Sverige ska ge upp sin position.
– Att så många länder är för land-för-land-rapporteringen visar att EU lägger ökad vikt på transparens och hållbarhet. Den auktoriserade skatterådgivaren behöver flytta fram sina positioner. Påtryckningarna ökar inom det här området, det är något skatterådgivarna behöver vara medvetna om, säger Hans Peter Larsson.