Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Företag förväntas bidra till samhället, men avdragsrätten för sponsring är kraftigt begränsad, menar Mika Persson, skattejurist på EY och FAR:s expert i en utredning i frågan.
Yrkesvardag

2025.03.10 | Uppdaterad: 2025.03.11

Ny utredning kan leda till utökad avdragsrätt för sponsring

Avdragsrätten för sponsring är mycket begränsad och bygger på en föråldrad rättspraxis. Det menar Mika Persson, skattejurist på EY och FAR:s expert i en ny utredning som kan komma att förändra reglerna.

text:

Sara Steinholtz Sparby

Många företag investerar idag i aktiviteter som stärker deras varumärke och anseende – exempelvis genom att stödja idrottsföreningar, kulturevenemang, välgörenhetsorganisationer eller genom egna hållbarhetsinitiativ. Trots att satsningarna ofta är affärsmässigt motiverade, hindrar nuvarande skatteregler i många fall avdrag

Mika Persson, skattejurist på EY och FAR:s expert i utredningen.

– Företagens avdragsrätt för sponsring är i dag mycket begränsad och bygger på en rättspraxis som många anser vara föråldrad. Samtidigt förväntas företag bidra till samhället till exempel genom hållbarhetsarbete och sponsring. Det går inte riktigt ihop, säger Mika Persson, skattejurist på EY och FAR:s expert i utredningen.

Hon pekar på att dagens regler främjar kortsiktiga, lätt mätbara insatser snarare än långsiktiga strategiska samarbeten.

I januari inleddes en statlig utredning om ändringar i inkomstskattelagen. Syftet är att undersöka om företag kan få utökad avdragsrätt för sponsring och andra samhällsnyttiga insatser. Arbetet inleddes ska vara klart senast den 19 januari 2026. En central fråga är hur tydliga regler kan utformas för att möjliggöra avdrag, utan att öppna upp för ett utnyttjande, menar Mika Persson.

Hemställan från FAR och ICC Sverige

Inför utredningen lämnade FAR och Internationella handelskammaren (ICC Sverige) in en hemställan till Finansdepartementet med förslag på modernisering av skattereglerna.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR.

– Företag och skatterådgivare måste kunna känna sig trygga i att få skattemässigt avdrag för investeringar som syftar till att stärka varumärket och renomméet. Det är både en rättssäkerhets- och en tillväxtfråga för svenska företag, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR.

Precis som Mika Persson betonar han att nuvarande regler klassificerar sponsring som en icke avdragsgill gåva, om det inte finns en konkret och mätbar motprestation. Detta skapar hinder för företag som vill sponsra idrott, kultur eller välgörenhet.

Kan gynna både näringsliv och samhälle

Både Mika Persson och Hans Peter Larsson menar att en lagändring skulle vara positiv för såväl företagen som samhällsnyttiga aktörer.

– För företagen innebär det att fler strategiska investeringar kan bli avdragsgilla, samtidigt som föreningslivet och andra verksamheter kan få ökad finansiering. Det skulle skapa positiva effekter både på företagsnivå och för samhället i stort, säger Mika Persson.

Utredningens förslag väntas presenteras i januari 2026, och ett eventuellt lagförslag kan bli aktuellt under det kommande året.

– Den stora utmaningen är att ta fram tydliga regler utan att öppna upp för utnyttjande av detsamma. Förhoppningsvis kan en lagändring skapa bättre förutsättningar för långsiktiga och hållbara satsningar, säger Mika Persson.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare