Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
I 18 år har Lennart Nordqvist arbetat med hållbarhetsfrågor på Deloitte.
Yrkesvardag

2023.11.22

Nu händer det på riktigt

Rehnsgatan på Norrmalm i Stockholm. Jag frågar Lennart Nordqvist, Sustainability & Climate Lead Partner på Deloitte hur han gör för att inte arbetsbördan och kraven som följer med EU-direktivet CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, ska verka skräckinjagande för kunderna. Han vänder på frågan.

text:

Dan Håfström

foto:

Magnus Andersen

– Det kanske ska vara lite skräckinjagande? Mitt intryck är att det finns många bolag där ute som har en lång väg att gå för att klara kraven, och även om vi inte vill skrämma någon i onödan så vill vi samtidigt få kunderna att förstå hur mycket arbete som de faktiskt behöver lägga ner. Och de har inga oceaner av tid på sig. Har man inte vaknat än så är det hög tid att göra det nu, säger Lennart Nordkvist. 

På vägen till konferensrummet där vi gör intervjun möter vi många av Lennart Nordqvists kollegor som är på väg ut i den behagliga sensommar­brisen. Det är början av september och på Deloittes huvudkontor gäller fortfarande sommartid, det vill säga hemgång klockan 16. För Lennart Nordqvist kommer dock arbetsdagen fortsätta en bra stund till. 

– Det är väldigt mycket att göra just nu, både vad det gäller vårt interna arbete och det externa arbetet mot kunderna. Det kommer att bli en hektisk höst, säger Lennart Nordqvist.

I 18 år, ända sedan han började på Deloitte har han på olika sätt sysslat med hållbarhet. I början kom han i kontakt med området som en del av Risk Advisory. Sedan dess har arbetet successivt trappats upp. För fem år ­sedan blev han Lead Partner och ytterst ansvarig för hållbarhet inom svenska Deloitte. 

– När jag började fanns en relativt liten grupp som arbetade med hållbarhet och som var ganska isolerad från resten av verksamheten. Idag är vi en större grupp som jobbar huvudsakligen med hållbarhet, och vi är i full färd med att rekrytera fler med kompetens på området, men framför allt har hållbarhet trängt in i hela verksamheten på ett helt annat sätt. I dag är det i stort sett omöjligt att inte jobba med hållbarhet.

När EU antog CSRD direktivet 2021 så möblerades landskapet om drastiskt. Att rapportera och redovisa kring hållbarhet hade dittills varit frivilligt och något som främst större och specialintresserade företag ägnat sig åt. Nu skulle hållbarheten bli plikt och formaliseras så att jämförelser med andra företag skulle bli möjlig. I samma stund föddes affärsområdet hållbarhet på allvar.

– Jag och många med mig som har arbetat med de här frågorna under en lång tid har ju länge tryckt på betydelsen av den här informationen. Men det är ju först nu, tack vare CSRD, som saker och ting ställs på sin spets och det händer någonting på riktigt. Det är en häftig utveckling att få vara med om. 

Den 1 januari 2024 införs CSRD och den första gruppen (huvudsakligen större börsnoterade företag) kommer då att bli skyldiga att hållbarhets­rapportera enligt den standard, ESRS, som tillhör lagstiftningen.  

Vad är viktigast för er just nu i ­kontakten med kunderna? 

– Att höja deras kunskapsnivå om vad som kommer att krävas. Dels har information kring kommande standards blivit en självklar del av vår kontakt i samband med både rådgivning och revisionsarbete, men vi har också många utbildningar i form av seminarier och webbinarier. Hållbarhet som affärsområde växer kraftigt, och självklart vill vi att kunderna ska ta del av vårt erbjudande, till exempel rådgivning och olika typer av analyser vad gäller hållbarhet, men vårt fokus ligger på information och inte på sälj. 

Har ni tittat på er kundkrets och delat in företagen i olika ­kategorier beroende på hur väl förberedda de är inför CSRD?

– Nej, vi har inte differentierat på det sättet utan jobbar brett för att nå ut till hela kundkretsen. Däremot är mitt intryck att de stora börsnoterade företagen är ganska väl förberedda. De har egna väldigt kompetenta hållbarhetsavdelningar och har i många fall arbetat med frivillig rapportering under flera år. De som i många fall har en betydligt längre väg att gå är de något mindre bolagen som träffas av CSRD något år senare. 

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare