Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2024.10.23
Sedan hösten 2019 har 117 personer begärt förnyad bedömning av sitt resultat på revisorsprovet varav totalt nio tentander fått sina beslut ändrade till godkänt. En av dem är Nicklas Hoverbrant, numera auktoriserad revisor på kombibyrån Rådek. Med ett provresultat fyra poäng från godkänt valde han att begära ny bedömning och fick rätt.
text:
Kristina Israelsson
För att bli godkänd på revisorsprovet krävs i dagsläget minst 90 poäng av 150. Tidigare i höst skrev Balans att .
Många av dem som ligger nära gränsen till godkänt väljer också att begära omprövning, så kallad förnyad bedömning. Sedan hösten 2019 har 117 personer begärt förnyad bedömning. Nio av dem har fått sina resultat ändrade till godkänt och därmed blivit auktoriserade revisorer.
På vårens prov blev först endast 36 procent godkända. Den siffran ändrades dock senare till 38 procent. Skillnaden beror på att två tentander fick godkänt efter att de begärt en förnyad bedömning av sina svar. Den ena av dem är Nicklas Hoverbrant, som när han tog emot sitt första provresultat hade 86 poäng.
− När jag pratade med kollegor och min arbetsgivare, verkade det självklarhet att jag skulle begära en ny bedömning av mitt provresultat. Alla tyckte att det var värt att överklaga om man är så nära godkänt som jag var, så det gjorde jag, säger Nicklas Hoverbrant.
Några dagar efter det negativa provresultatet och när den första besvikelsen lagt sig, satte han sig ner med fyra kollegor från byrån som också skrivit provet. De jämförde sina svar och poäng med varandra.
− Som tur var gick jag in i mejlet med mina provsvar, som jag skickade in till Revisorsinspektionen på själva provdagen, för att skicka vidare dem till mina kollegor. Jag upptäckte då att den revisionsberättelse som ska utgöra svaret på en delfråga saknades i min inlämning på den första provdagen, berättar Nicklas Hoverbrant och fortsätter:
− Jag gick sedan till poängbladet som jag fått tillsammans med mitt provresultat och noterade att jag endast fått 1 av 8 poäng på just den frågan. Då insåg jag att något hade hänt och att revisionsberättelse som jag upprättat för den delfrågan inte hade kommit med i mitt mejl till Revisorsinspektionen. Jag ringde upp RI och försökte få reda på om det fanns något jag kunde göra så här i efterhand.
− De svarade att de inte kunde ge något besked om de skulle kunna acceptera att jag lämnade in revisionsberättelsen i efterhand utan att de var tvungna att överlägga och skulle återkoppla till mig vid ett senare tillfälle. De bad mig att mejla dem och beskriva situationen och även bifoga revisionsberättelsen samt bevis för att dokumentet var upprättat på själva provdagen och inte i efterhand. Eftersom jag inte visste om de skulle acceptera min motivering och vilka extra poäng det skulle ge satte jag mig med mina kollegor för att gå igenom hela provet och jämföra mina svar och poängfördelning med deras. Jag hittade då tre andra frågor där mina kollegor fått fler poäng än mig trots att vi svarat väldigt lika. Så jag skrev en motivering till varför jag borde få ett eller två poäng till på dessa frågor.
− En och en halv månad efter att jag skickade in min begäran om förnyad bedömning fick jag ett mejl med svar från RI. Där framgick det att jag hade fått ytterligare fyra poäng på deluppgiften som gällde revisionsberättelsen, som inte hade kommit med vid inlämningen. Men bedömningen av mina svar på de övriga tre frågorna där jag begärde förnyad bedömning förblev oförändrad. Jag fick alltså inga ytterligare poäng på de frågorna där jag gjorde en mer ”vanlig” överklagan och som inte berodde på fel vid inlämningen.
− Jag känner mig väldigt lättad, eftersom ett avslag på min begäran om ny bedömning skulle ha inneburit en hel del förändringar i min arbetssituation under nästa år. Jag är glad att kunna lägga provet bakom mig och nu fokusera helhjärtat på själva jobbet och att bli en så bra revisor som möjligt.
Läs också: