Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2021.03.08 | Uppdaterad: 2021.12.22
Karin Sancho blev delägare första gången 2009. I fyra år var hon ensam kvinna i en grupp av tio konsultpartners. Vad innebär det, och hur har branschen förändrats under Karin Sanchos vindlande karriär från SEB till KPMG via EY?
text:
Rakel Lennartsson
foto:
Christian Gustavsson
Karin Sancho var 41 år när hon blev delägare i EY. Då tyckte hon att det var sent, i efterhand tänker hon att det kanske var bra att det inte skedde tidigare.
En delägare offrar sömn och fritid för att kunna leverera vad som förväntas. För Karin Sancho som varit ensam kvinna i en av branschens mest mansdominerade segment – rådgivning till den finansiella sektorn – har pressen stundtals varit hård.
– När du är ensam kvinna kan du inte ha en dålig dag, för då finns det alltid någon som kan tänka att det är för att du är kvinna. Det är en enorm press att representera alla kvinnliga delägare i hela världen, säger Karin Sancho, som i dag är delägare på KPMG.
Hon är uppfostrad av en mamma som själv var pionjär, som utbildade sig till jurist i Lund i skiftet mellan 1950- och 1960-talet. Karins mamma arbetade som chefsjurist inom KF och satt i en massa dotterbolagsstyrelser. Det var bara män runtomkring henne.
– Så det är galet att jag, en generation senare fortfarande kan ses som pionjär! utbrister Karin Sancho.
Hon minns sitt första partnermöte 2009. På middagen talades det om båtar och vin.
– Och jag var småbarnsmamma! Jag har ingen motorbåt. Jag gillar att dricka vin, men jag har aldrig haft och kommer aldrig att ha någon vinkällare, jag tänkte vad sjutton gör jag här!
Till vardags var det lättare tycker Karin Sancho. Då pratar man affärer, och det är hennes hemmaplan.
– Jag är väldigt kundorienterad och det har nog varit en av mina framgångsfaktorer. Jag tycker verkligen att det är en ynnest att få komma in och förstå en kunds utmaningar och att få hjälpa till. Det har räddat mig många gånger när det varit tuffa tider.
Hon minns särskilt ett partnermöte då man skulle diskutera invalet av en ny delägare. Diskussionen blev hetsig och då var hon tvungen att säga ifrån.
– Jag exploderade: ”Ni fattar inte hur det är att vara själv”. I de anställdas ögon blir man den kvinnliga partnern och utåt blir man en galjonsfigur. Man får inte vara den man är utan blir den alla vill att man ska vara.
Hennes kollegor på EY insåg dock vikten av att fortsätta utvecklingen mot mer inkluderande och jämställt ledarskap och har under åren medvetet satsat på att utveckla ledarskapet och utse kvinnor till tunga poster och delägare.
– Branschen tar små men viktiga steg hela tiden. Det är en bit kvar men jag märker i dag tydligt av viljan att förändra även på toppen, säger Karin Sancho.
Under 2020 bytte Karin Sancho byrå från EY till KPMG, ett kontroversiellt steg att ta, men som blir allt vanligare.
– Jag är en person som behöver utvecklas och få nya utmaningar. EY hade svårt att tillgodose det där jag är just nu men på KPMG fanns den möjligheten och då tog jag den.
– Jag är en konsultsjäl, säger Karin Sancho, jag mår bäst när jag får skapa nya lösningar och hjälpa kunder. Precis som mina fantastiska kollegor!
Balans jämställdhetsundersökning 2021